Gazdaság

Fidesz: nem a közmunka húzta a foglalkoztatást

kozmunka(210x140).jpg (Array)
kozmunka(210x140).jpg (Array)
Kapcsolódó cikkek

Nemcsak a foglalkoztatottak, hanem a munkahelyek száma is nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest – mondta Dunai Mónika, a Fidesz szóvivője az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön tette közzé, hogy a foglalkoztatottak létszáma átlagosan 4 millió 141 ezer volt február-áprilisban, 73 ezerrel több, mint egy évvel korábban.

A Fidesz szóvivője az M1 aktuális csatornán cáfolta, hogy a foglalkoztatási adatok javulása a közmunkások számával függene össze. Azt mondta: tavaly nagyjából 170 ezren dolgoztak közmunkásként, ahogy idén is. A szóvivő kiemelte: a 73 ezer több foglalkoztatott közül nagyjából 60 ezren teljesen új, tavaly óta létrejött munkahelyen dolgoznak.

Ehhez csak annyit fűznénk hozzá, hogy pl. áprilisban a foglalkoztatók összesen 63,5 ezer üres álláshelyet jelentettek be, melynek 75,7 százalékához igényeltek állami támogatást. Vagyis az önerős munkahelyteremtés úgy tűnik, továbbra sem nagyon megy a versenyszférában. Igaz, ha az előző havi adatokat nézzük, amikor a bejelentett üres álláshelyek több mint 91 százalékához kértek állami támogatást, akkor az április adat javulásnak is felfogható. 

A szóvivő egyébként azt is hangsúlyozta, hogy a kormány a munkahelyteremtést is célul tűzte ki, a vállalkozásokat is arra ösztönzik, hogy hozzanak létre új munkahelyeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik