korhaz(960x640).jpg (kórház, )
Gazdaság

Kiderülhet, mennyi hiányzik a kórházak büdzséjéből

Ha megvan, hogy mennyi valójában a máködési hiány, akkor már tudni lehet, mennyivel kell a kórházak finanszírozását a kormánynak kipótolnia.

A kórházak és fenntartójuk közös vizsgálatában most fog kiderülni, mennyi a kórházak működési hiánya valójában, ez alapján fogja a kormány pótolni a forrásokat – mondta az egészségügyért felelős államtitkár az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Kiderül, mennyi hiányzik

Zombor Gábort azzal kapcsolatban kérdezték, hogy csütörtökön megkezdték az állami, egyetemi és egyházi fenntartású kórházak adósságkonszolidációs támogatásának átutalását. Az adósságok újratermelődésének megakadályozásáról az államtitkár azt mondta: a jövőben a kórházak szakemberei és a fenntartók – állami intézmények esetében az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) – képviselői közösen átvizsgálják a kórházak működését, így “most derül ki igazából”, mennyi a kórházak működési hiánya.

Átalakítások is lesznek

A “reális, valós és igaz számok” alapján tudja majd a kormány pótolni a rendszer működési hiányát. Emellett olyan szakmai, finanszírozási átalakítások is történnek, amelyek részben javíthatják a kórházak működési feltételeit – tette hozzá.
Zombor Gábor szerint a mostani adósságkonszolidáció újszerűségét az adja, hogy azt összekapcsolták az ÁEEK működésének a beindításával, az új intézmény pedig jóval szorosabb kontroll mellett már “tényleges fenntartói funkcióval bír”.

Példaként említette, hogy míg az állami átvétel óta az adósságkonszolidációk során inkább automatizmusok működtek, addig most átvizsgáltak 194 ezer számlatételt. Ez adja az alapját annak, hogy a megyei és fővárosi gazdasági bizottságok már egy transzparens helyzetben tudják elkezdeni a munkát – közölte.

Azzal kapcsolatban, hogy a kormány elfogadta a várólista-csökkentési program tényleges szabályairól is szóló kormányrendeletet, az államtitkár azt mondta: már most is csökkent a várakozási idő, de azt remélik, hogy a pluszforrás következtében év végére jelentős változások lesznek ezen a téren.

Ajánlott videó