nav
nav(2)(2)(960x640).jpg (Array)
Gazdaság

Jobban büntetnék a hibázó NAV-ot

Komoly kompenzáció illetné meg a jövőben az adófizetőket, ha az adóhivatal valamilyen hibát követ el - írja a Napi Gazdaság.

A tervek szerint a mostani kétszeresére emelkedhet az az összeg, amely a hatóság késlekedésekor az ügyfélnek kamatként járna. A Nemzetgazdasági Minisztérium adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára azt mondta: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkája több szempontból is átalakulhat. A legújabb tervek szerint a hatóság különféle szolgáltatásokkal, engedményekkel könnyebbé teheti a legálisan dolgozó cégek és  magánszemélyek életét. Emellett a NAV nagyobb anyagi felelősséget is vállal saját munkájáért.

A tárca tervei szerint az adókötelezettségeket megfelelően teljesítő cégek, magánszemélyek ügyeiben hat hónap elteltével mindenképpen be kellene fejezni a hatósági ellenőrzést. Emellett a minisztérium mérlegeli annak törvénybe foglalását, hogy az adóhivatal a mostaninál nagyobb összeget fizessen azoknak, akiknek az ügyében maga a NAV késlekedik. A javaslat szerint a jövőben az alapkamat négyszeresére nőne ilyenkor az adózót megillető kamat mértéke – tette hozzá.

Pankucsi Zoltán elmondta még, hogy a jövőben az adóhivatal komoly összeget utalna át az adózóknak, ha a jogorvoslati fórum utóbb azt állapítja meg, hogy jogsértő volt az elsőfokú NAV-határozat. A tervek szerint a hatóság az elsőfokú határozat ellen benyújtott fellebbezési illeték ötszörösét, de legalább 250 ezer forintot fizetne ki a sérelmet szenvedett adózónak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!