soszoro(210x140).jpg (Array)
Gazdaság

20 tonna élelmiszert kellett kivonni a forgalomból

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal sóellenőrzést tartott. Hiányosságok több terméknél voltak, és az egyik gyártó sóit részben meg kellett semmisíteni.

Összesen 14 asztali, tengeri, párolt, finomított és vákuum sót vizsgált meg legújabb terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A minták fizikai-, kémiai paraméterei és érzékszervi tulajdonságai megfeleltek az előírásoknak, és főleg csak kisebb jelölési hibákat talált a termékek felénél a hivatal.

A hazai boltok kínálatát jól jellemző termékek nagyobb áruházláncok és kisebb kereskedelmi egységek polcairól kerültek ki, de a szakemberek előállító létesítményekben, csomagoló üzemekben és internetes rendelés segítségével is vettek mintákat.

Szabvány szerint

Az „Étkezési só” megnevezésű termék minőségére sem európai uniós, sem nemzeti jogszabály, illetve egyéb kötelezően betartandó szabályozás (pl. Magyar Élelmiszerkönyv irányelve) nincs hatályban. Létezik viszont az MSZ 11007:2013 számú „Étkezési só (Nátrium-klorid)” című Magyar Szabvány, ennek alkalmazása nem kötelező, azonban, ha a vállalkozó hivatkozik rá, akkor meg kell felelnie a benne előírtaknak.

A NÉBIH a sók a Magyar Szabványban szereplő fizikai-, kémiai paramétereit, érzékszervi tulajdonságait és a jelölések jogszabályi megfelelőségét vizsgálta. A szakemberek mind a 14 sótétel érzékszervi tulajdonságait megfelelőnek ítélték. A termékek víztartalom, vízben oldhatatlan rész, nátrium-klorid-tartalom, kálium-, kalcium-, magnézium-, vas-, cink-, réz-, ólom-, arzén-, kadmium- és higanytartalom szempontjából is megfeleltek a Magyar Szabványban foglaltaknak. Csupán két termék volt, ami – a jelölés szerint – nem tartalmazott a sók esetében engedélyezett csomósodást gátló adalékanyagot.

A jelöléssel voltak gondok

A NÉBIH szakemberei valamennyi terméknél megvizsgálták a jogszabályban előírt jelölési követelmények teljesülését és minden másodiknál találtak valamilyen hiányosságot. Például egy interneten rendelt só esetében a kiszállított termék csomagolásáról lemaradt a magyar nyelvű jelölés. Előfordult az is, hogy az összetevőket (étkezési só, csomósodást gátló anyag) nem a jogszabályok által előírt módon tüntették fel, valamint, hogy – az egyébként nem kötelező – tápértékjelölést nem az előírt adatokkal és formátummal tüntették fel.

20 tonnát kisöpörtek

A termékteszthez kapcsolódóan a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága is több ellenőrzést tartott. Bár a teszt során vizsgált tételeknél nem volt probléma, azonban a COMPEX-SÓ Kft-nél összesen 33 (só, fűszer, bab, rizs, cukor) tételt kellett mintegy 20 tonna mennyiségben kivonni a forgalomból. Az intézkedésre a termékek lejárt minőségmegőrzési ideje és jelöletlensége, valamint a nyomonkövethetőség hiánya miatt volt szükség. A lefoglalt tételeket megsemmisítésre, illetve nem élelmiszeripari célra történő felhasználásra utalták a szakemberek. Az érintett vállalkozással szemben több mint 1,5 millió forint értékben élelmiszerlánc-felügyeleti, valamint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki a hatóság.

A teszt a speciális sók (jódozott, fluorozott, csökkentett nátriumtartalmú) vizsgálatával folytatódik majd.

További információk és a vizsgálat részletes eredményei elérhetők a NÉBIH termékteszt blogján, a Szupermentán.

Ajánlott videó