Gazdaság
pénz, forint, euro, frank, deviza, pénzügy, gazdaság (Array)

Majdnem 240 ezer forintot kerestünk

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2015. 05. 21. 09:14

Január és március között 4,1 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az egy évvel korábban kimutatotthoz képest. A vállalkozásoknál ennél szerényebb volt a bérnövekedés.

Korábban a témában:

2015. január–márciusban 4,1 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az előző év azonos időszakához viszonyítva. A vállalkozásoknál ennél szerényebb, 3,5 százalékos volt a bérnövekedés, a költségvetési szférában viszont erőteljesebb (4,3 százalékos), a nonprofitoknál pedig kiugró (8,1 százalékos).

A keresetek növekedési ütemét főként a minimálbérre, a garantált bérminimumra vonatkozó éves megállapodás, a közfoglalkoztatottak létszámalakulása és a szociális területen dolgozók bérkorrekciójának áthúzódó hatása befolyásolta.

Az utóbbi évek január–márciusában így nőttek a bérek a KSH adatai szerint: 

keresetek 2011-2015 (Array) 

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – 239 300 forint volt.

A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak (497 700 forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén pedig a legalacsonyabbak (145 500 forint).

A közfoglalkoztatottak bruttó 79 500 forintot kerestek átlagban, 2,1 százalékkal töbet, mint egy éve. 

A nettónk

Nemzetgazdasági szinten az átlagos – családi kedvezmény nélkül számított – nettó kereset 156 700 forint volt. A nettónk egyébként a kereseteket terhelő járulékok és a személyi jövedelemadó-szabályok változatlansága miatt a bruttó keresetekével azonos mértékben, 4,1 százalékkal emelkedett.

2015-ben a családi kedvezmény igénybevételének szabályai csak kismértékben változtak, ez számottevően nem befolyásolta a nettó keresetek átlagindexét. Ugyanakkor a kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 163 600 forintra becsülhető. A közfoglalkoztatottak átlagkereseti adatait figyelmen kívül hagyva a nemzetgazdaságban 3,0, a vállalkozásoknál 3,3, a költségvetés területén és a nonprofit szervezeteknél egyaránt 2,3 százalékkal nőttek a keresetek.

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) keresetek – 0,3 százalékponttal – kevésbé emelkedtek, mint a keresetek.

A 251 400 forintos nemzetgazdasági szintű, átlagos havi munkajövedelem 4,2 százalékkal volt magasabb. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 4,8 százalékos.

 

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.