Gazdaság

Erre számíthatunk a Fitch Ratingstől

fitch (Array)
fitch (Array)

Magyarország szempontjából már az is előrelépés lenne, ha a jelenlegi besorolás kilátását stabilról pozitívra javítaná a hitelminősítő.

Nem számítunk arra, hogy májusban felminősíti Magyarországot a Fitch Ratings hitelminősítő ügynökség. Azonban van arra esély, hogy a stabil kilátást pozitívra javítja – ezt mondta a Napi Gazdaság megkeresésére az Erste Bank makroelemzője, Ürmössy Gergely. Hozzátette: a GDP-arányos államadósság – az MNB legfrissebb jelentése szerint – 77,2 százalékon áll, ami egy feltörekvő ország esetében nagyon magasnak számít.

Mindhárom nagy hitelminősítő, köztük a Fitch is, hangsúlyozni szokta, hogy a gazdaságpolitika irányultsága és kiszámíthatóságának mértéke egyelőre óvatosságra ad okot. Így majd csak akkor javítják a magyar adósságbesorolást, ha jelentős és tartós javulást látnak a gazdaságpolitikai döntéshozatal esetében – valószínűsítette.

Az elemző szerint érdemes azt is megemlíteni, hogy a költségvetési hiány csökkentésére vonatkozó kormányzati szándék mindenképpen kedvező. Emellett – hívta a fel a figyelmet – az európai gazdaság erősödése segít gyorsítani a magyar gazdaság gyógyulását. Az Erste legkorábban 2016 első negyedévében számít arra, hogy Magyarország újra visszakerül a befektetésre ajánlott kategóriába a nagy hitelminősítő ügynökségeknél – írta a lap.

Ha kíváncsi, a többi hitelminősítő eddig mit lépett, és az elemzők szerint mi szólhat a felminősítés mellett, kattintson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik