fitch (Array)
Gazdaság

Itthon is ismert osztrák bankokat minősítettek le

Osztrák nagybankokat minősített le a Fitch Ratings. A lépés elsődleges indoka az, hogy a nemzetközi hitelminősítő felülvizsgálta az európai uniós bankszektorok állami támogatásának valószínűségéről alkotott eddigi nézetét.

De a cég a tényezők között említette az érintett osztrák bankok közép- és kelet-európai piacaink helyzetét is. A Fitch kedd este Londonban bejelentette, hogy az Erste Group Bank AG hosszú és rövid távú kockázati és adósbesorolását az eddigi “A/F1”-ről “BBB plusz/F2”-re, a Raiffeisen Bank International AG (RBI) besorolásait “A/F1”-ről “BBB/F3”-ra, az UniCredit Bank Austria AG osztályzatait “A/F1”-ről “BBB plusz/F2”-re rontotta.

E minősítési lépések összefüggésben vannak azzal a felülvizsgálattal, amelyet a Fitch Ratings március óta globálisan elvégzett a bankrendszerek szuverén támogatásának kilátásairól. E vizsgálat során a hitelminősítő arra a következtetésre jutott, hogy az utóbbi időszak törvényalkotási, szabályozói és szakpolitikai kezdeményezései nyomán jelentősen csökkent a kereskedelmi bankok állami támogatásának valószínűsége az Európai Unióban.

Ennek eredményeként a Fitch úgy gondolja, hogy – jóllehet az ilyen támogatás továbbra is lehetséges – a bankok már nem számíthatnak feltétlenül rendkívüli szuverén segítségre szükség esetén. Ezért a Fitch Ratings az érintett osztrák bankok támogatási besorolását az eddigi 1-es – vagyis a legjobb – szintről 5-ösre minősítette vissza, mivel a külső támogatási valószínűségről alkotott, átértékelt megítélésének az 5-ös osztályzat meghatározásában foglalt kritériumok felelnek meg – áll a hitelminősítő keddi londoni elemzésében.

A Fitch mindezek alapján a bankok önálló hitelképességi mutatóit tette meg a besorolások elsődleges tényezőjévé; ezt a cég módszertanában az “életképességi besorolás” (VR) fejezi ki. A Fitch Ratings ezért a bankok adóskockázati minősítéseit az egyéni VR-osztályzatok szintjére vitte le.

A hitelminősítő megemlíti azt is, hogy az osztrák nagybankoknak szilárd piaci részesedésük van a közép- és kelet-európai gazdaságokban, és ez elosztja a kockázatokat, enyhítve az egy-egy piacon esetleg bekövetkező negatív fejlemények hatásait. Az orosz gazdasági helyzet erőteljes romlása ugyanakkor érződhet sok más közép- és kelet-európai piacon, annak ellenére is, hogy a térségen belül korlátozott a gazdasági konvergencia – áll a Fitch Ratings elemzésében.

A hitelminősítő szerint az eszközminőségi mutatók továbbra is gyengék több közép- és kelet-európai piacon, különösen Magyarországon, Horvátországban és Romániában, és gyors ütemben romlanak Ukrajnában.

Ajánlott videó