Gazdaság
tőkepiac, kockázati tőkepiac, gazdaság (Array)

Merre tart a kockázati tőkepiac 2015-ben?

Tartható-e a növekedés a kockázati befektetések piacán – mi várható egy kiemelkedően sikeres év után, illetve mely területek válhatnak sikeressé a következő években?

Korábban a témában:

Az idei év több szempontból is kritikus a kockázati tőkepiac szereplő számára; a 2014-es esztendő kiemelkedő eredményeit nem lesz könnyű felülmúlni, a magyar piac alakulását pedig erőteljesen befolyásolhatja a JEREMIE program nagyon várt eredményessége, illetve az állami forráskihelyezés további sorsa. A területen dolgozó kormányzati szereplők és az iparág nagyágyúi legközelebb 2015. Június 3-án a Venture Capital Summit szakmai konferencián értékelik a jelenlegi helyzetet és nyilatkoznak jövőbeli lehetőségekről.

Nagy befektetői kedv

A kockázati tőkepiacok számára 2014 nagyszerű év volt, sőt, a befektetett pénzeszközöket tekintve 2000-ben volt utoljára tapasztalható hasonlóan nagy befektetői kedv. A számok már önmagukban is árulkodóak: míg világszerte összesen 2013-ban megközelítőleg 27 milliárd dollárt fektettek be a kockázati tőkések, addig tavaly már csaknem 45 milliárd dollárt. A szoftverpiac különösen magas értékeket produkált, a 19,3 milliárd dollárnyi befektetéssel a szoftverfejlesztő cégek nagyobb mennyiségű tőkéhez jutottak, mint 2000-ben.

Elemzők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy bizonyos adatok és folyamatok hasonlatosak a 2000-es évek elején tapasztaltakkal, ezért vélelmezik, hogy túlságosan sok az olyan kimagaslónak tűnő lehetőség, amely mögött nincsen tényleges potenciál. A helyzet persze sok szempont miatt nem hasonlítható az ezredforduló IT válságához: a piacon sokkal több szereplő van jelen, s bár vannak óriási üzletek, rengeteg a valid, szakmailag teljesen reális mértékű befektetés. Ráadásul ma már hangsúlyos szereplő Kína, amely egyrészt elképesztő mértékű erőforrással rendelkezik, másrészt viszont – és sok elemző ezt emeli ki – új megoldásokat és új típusú kockázatokat jelent a szektor további sorsa szempontjából.

Fotó: Thinkstock

A következő évekre a legtöbb elemző a korábbi évekhez hasonló befektetési trendekkel számol. A szolgáltatásokhoz (biztosítás, utazás, hirdetés, egészségügy, pénzügyi szolgáltatások) kapcsolt innovatív megoldások bizonyára nagyon népszerűek lesznek, egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a különböző IT biztonsági megoldások és a virtuális valósággal összefüggő ötletek. Az Andreessen Horowitz szakértője szerint a digitális fizetőeszközök újra izgalmasak lesznek a befektetők számára, illetve várhatóan slágertémát jelentenek majd a tanuló gépek, a Big-Data megoldások és az újgenerációs crowdfunding eszközök. A 2015. június 3-án megrendezendő Venture Capital Summit szakmai konferencián a terület vezető szakemberei elemzik a nemzetközi és hazai trendeket és utat mutatnak a hazai vállalkozásoknak.

A kockázati tőkepiac magyarországi szereplői kifejezetten kedvező helyzetben vannak, az Uniós finanszírozású JEREMIE program forrásait 2015. december 31-ig be kell fektetni, ahhoz, hogy ne vesszenek el, ez pedig azt jelentheti, hogy a befektetők még aktívabban keresik a potenciális jelölteket. A Venture Capital Summit egyik kiemelt témája lesz a Jeremie program további sorsa, amelynek előnyeiről és a kapcsolódó lehetőségekről a Portus Buda Group Zrt. vezérigazgatója, Eszter Elemér osztja meg gondolatait a közönséggel.

A közeli jövő sem látható tisztán

A hazai folyamatokat támogathatja a megújuló kutatásfinanszírozási rendszer, amit az év elején jelentett be a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásáért felelős kormánybiztos. Ennek lényege, hogy a magyar gazdaság versenyképessége érdekében olyan programokat indítanak el, amelyek egyes iparágakban az alapkutatásoktól a termékig lefedik a folyamatot. A Június 3-ai esemény keretében Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke beszél az eddigi tapasztalatokról, illetve az állam további szerepvállalásáról.

A 2011-2014. között a legnagyobb számosságú, közel 70 kockázati tőkebefektetést végrehajtó Széchenyi Tőkealap, 2013-ban új tőkebefektetési konstrukciókat hirdetett meg az Európai Bizottságtól kapott felhatalmazás alapján, amelyek a korábbi 200 ezer eurós értékhatáron jóval túlmutató, jelenleg 800 ezer eurós tőkebevonást tesznek lehetővé a vállalkozások számára. Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap elnöke a tömeges tőkebefektetés kapcsán ismerteti tapasztalatait, elképzeléseit.

A helyzet tehát minden szempontból kedvező, ugyanakkor már a közeli jövő sem látható tisztán: a növekedés kapcsán pedig jelentős a hazai piac kitettsége a transzatlanti folyamatoknak, a Jeremie program sorsa pedig tisztázatlan, az állami gazdaságpolitikai eszközök tehát szükségesek lesznek a növekedési ütem stabilizálásához, illetve, hogy egy világpiaci fordulat esetén csökkenteni lehessen a hazai szereplőket érintő kockázatokat.

Ajánlott videó mutasd mind

Majka: Itt egy egész iparág szopik

Majka és Curtis készül a szezon első nagy fellépésére, augusztus közepén. Az még mindig fáj nekik, hogy rendszeresen a Halott Pénz előtt lépnek fel, és azt sem értik, ha 20 ezer ember lehet egy futballmeccsen, akkor miért nem szabad még bő egy hónapig koncerteket tartani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.