Gazdaság

Szupervasutat építenek a kínaiak Putyinnak

vasuti(960x640).jpg (Array)
vasuti(960x640).jpg (Array)

400-zal fog repeszteni a vonat, aminek a 2018-as foci-vb-ig kéne elkészülnie. Irdatlan összegekből építik fel.

Kapcsolódó cikkek

2,4 milliárd jüanos (106 milliárd forintos) üzletet kötött a kínai China Railway Group vasúti csoport Oroszországgal, miszerint ők építhetik meg a Moszkvát Kazannyal összekötő nagysebességű vasútvonalat – írja a Reuters. Gyorsnak kell lenniük, az oroszok a 2018-as foci-vb-re szeretnék működőképes állapotban átvenni a vonalat.

A munkákat egy konzorcium végzi majd, ami a kínai cégcsoport egyik tagjából, a China Railway Eryuan Engineering Groupból, illetve a moszkvai Nemzeti Közlekedésmérnöki Dizájn Intézetből és a Nyizsnyij Novgorod-i Metro Design AG-ból áll majd össze. A vasútépítéshez Kína 300 milliárd rubelt (1632 milliárd forintot) ajánlott fel. A 770 kilométeres vonalon a tervek szerint akár 400 kilométer per órával is száguldhatnak majd a szerelvények. Így a jelenlegi 14 órás út 3 és fél órára rövidül.

A nagy kínai-orosz összeborulás fontos fejezete volt az orosz győzelem napi megemlékezés, amire Moszkvába érkezett Hszi Csinping kínai elnök is. Hszi pedig több milliárd dollár értékben kötött további szerződéseket az oroszokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik