Gazdaság

Becsődölt az ukrán vasút

Sinek(960x640).jpg (Array)
Sinek(960x640).jpg (Array)

Fizetésképtelenségéről értesítette az ukrán állami vasúttársaság a hitelezőit – jelentette be hivatalosan Kijevben az Ukrzaliznica (Ukrzaliznytsia) megbízott elnöke.

Az Ukrán Vasutak állami vállalat kénytelen beismerni, hogy képtelen kiegyenlíteni a belső és külső tartozásait – nyilatkozta Makszim Blank. A vasúttársaság megbízott elnöke elmondta, hogy a hitelezőket már értesítették arról, hogy a csődeljárás kapcsán 2015-ben milyen felszámolásokra és átszervezésekre lehet számítani.

Az ukrán vasút hosszúság alapján a tizennegyedik leghosszabb, utasforgalmát tekintve a hatodik, teherforgalma pedig a hetedik legnagyobb a világon. A vállalat hivatalos honlapján közzétett adatok szerint a társaságnak csak a belső tartozása – az alkalmazottak bérét is beleértve – meghaladja a 32 milliárd hrivnyát, ami közel 1,4 milliárd Eurónak felel meg – adta hírül az Ukrajinszka Pravda internetes kiadása.

Az ukrán pénzügyi ellenőrzési szolgálatok könyvvizsgálói, valamint az országos főügyészség nyomozói az elmúlt hónapokban óriási összegekre rúgó visszaélésekre és sikkasztásokra találtak bizonyítékokat az Ukrzaliznicja berkeiben, melynek szálai magas rangú politikusokhoz és oligarchákhoz vezetnek, sőt sok esetben a hadsereg is érintett az illegális ügyletekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik