Gazdaság

Ennyit nőtt az uniós GDP

GDP(960x640).jpg (Array)
GDP(960x640).jpg (Array)

Az első negyedévben 0,4 százalékkal nőtt az uniós és az euróövezeti GDP.

A magyar GDP átlagon felül nőtt

Az Európai Unió 28 tagállamában és az euróövezet 19 országában egyaránt 0,4 százalékkal növekedett a bruttó hazai termék (GDP) az idei év első negyedében az előző, tavalyi negyedik negyedévvel összehasonlítva – derül ki az EU statisztikai hivatalának szerdán kiadott előzetes adataiból.

Éves összevetésben az Európai Unióban 1,4 százalékos, az euróövezetben pedig 1,0 százalékos volt a növekedés.
Elemzők arra számítottak, hogy az euróövezet gazdasága negyedéves alapon 1,1 százalékkal, éves szinten pedig 0,5 százalékkal nő.

A tavalyi év utolsó negyedében a GDP 0,3 százalékkal növekedett az euróövezetben, míg az Európai Unióban 0,4 százalékkal volt nagyobb az előző negyedévinél. Éves összevetésben az euróövezetben 0,9 százalékos, az unióban pedig 1,3 százalékos volt a növekedés.

A románok nálunk is jobban nőttek

A román bruttó hazai termék (GDP) 4,3 százalékkal nőtt az első negyedévben a tavalyi hasonló időszakhoz képest – közölte szerdán a román országos statisztikai intézet.

A kiigazított érték szerint a növekedés 4,2 százalékos volt éves szinten. A tavalyi utolsó negyedévhez képest a román gazdaság teljesítménye 1,6 százalékkal javult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik