Gazdaság

Erste-vezér: az EBRD már jelzett a Quaestor-ügy miatt

Az osztrák Erste Csoport vezetője, Andreas Treichl szerint békés megegyezéssel zárulhat a Quaestor brókerház károsultjainak kártérítésével kapcsolatban a vita a bank és a magyar kormány között - olvasható a uk.reuters.com oldalon.

A Reuters írása szerint a kormányzó Fidesz arra kényszerítette a bankokat, hogy finanszírozzák a brókercég károsultjainak a kompenzációját. A hírügynökségnek nyilatkozó magyar jegybanki illetékes azt mondta, hogy ez a bankoknak évi 100 millió dollár megnövekedett befizetést jelent majd, az összeg pedig az Országos Betétbiztosítási Alaphoz (OBA) és a Befektető-védelmi Alapba (Beva) kerül.

Andreas Treichl, az Erste Csoport vezérigazgatója csütörtökön a Reuters jelentése szerint azt mondta, hogy nem kíván spekulációkba bocsátkozni a lehetséges veszteségekkel kapcsolatban, de ez az ügy “nem érinti az Erste Bank Hungary magyarországi jelenlétét”.

Andreas Treichl szerint a kártérítés kezelésével Budapest megsérti az Este, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és a magyar kormány között létrejött megállapodást, amelynek a keretében az EBRD és a magyar állam 15-15 százalékos részesedést szerezhet az Erste magyar leánycégében.

Az Erste-vezér azt mondta, hogy tudomása szerint az EBRD a Quaestor-ügy vitatott kezelésének kérdést már jelezte a magyar kormánynak, és reményét fejezte ki, hogy a kártérítéssel kapcsolatban felmerült vitát békésen rendezik a következő hónapokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik