Gazdaság

Bólogat a Költségvetési Tanács

penz(210x140).jpg (Array)
penz(210x140).jpg (Array)

Nincs alapvető ellenvetése a Költségvetési Tanácsnak a 2016. évi költségvetési törvényjavaslat tervezetének hitelességével vagy végrehajthatóságával kapcsolatban.

A tanács szerint ugyanakkor a tervezet nem felel meg az adósságképlet előírásának, ezért a képlet módosítását javasolják. A tanács MTI-hez pénteken eljuttatott véleménye szerint a gazdasági növekedés 2015-ben 3 százalék körüli lehet, ami segíti a központi költségvetés bevételeinek teljesülését és az idei 2,4 százalékos hiánycél tartását. A 2016. évi költségvetés 2,5 százalékos gazdasági növekedésre épül, amely a KT szerint a jelenlegi ismeretek alapján konzervatív értékeléssel megalapozott.

Azt is megállapítják ugyanakkor, hogy a stabilitási törvény 2016. évi költségvetési törvényben már érvényesítendő adósságképletének alkalmazásával számottevő költségvetési megszorítás válna szükségessé. Ennek elkerülése érdekében indokolt az adósságképlet olyan módosítása, amely az államháztartási stabilitás szempontjait a növekedés fenntarthatóságával összhangban szabályozza – írták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik