Gazdaság

300 milliós áfacsalást leplezett le a NAV

NAV-ellenorzes(1)(960x640).jpg (Array)
NAV-ellenorzes(1)(960x640).jpg (Array)

A cégláncolat fiktív értékesítési sorozattal tej és egyéb élelmiszerek magyarországi forgalmazása közben próbálta eltüntetni az áfát.

Élelmiszerekkel csalt áfát egy cégláncolat. Több mint 300 millió forintos áfacsalásra derítettek fényt egy számlázási láncolat felszámolásával a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adóellenőrei. A cégláncolat fiktív értékesítési sorozattal tej és egyéb élelmiszerek magyarországi forgalmazása közben próbálta eltüntetni az áfát.

Így csaltak

Külföldről származó, több magyar cégen átfuttatott árukészletet; főként UHT tejet, amellett trappista sajtot, kristálycukrot és étolajat is értékesített egy magyarországi hipermarketnek a revizorok által vizsgált cégcsoport. A termékeket ugyanazon tulajdonosi körhöz tartozó társaságoktól szerezték be, és a számlázási láncolat kiépítésénél minél több szereplő közbeékelésére törekedtek.

A NAV adóellenőrzései nyomán egyértelműen kiderült, hogy valójában nem a számlakibocsátó társaságoktól származik az áru, azok nem is végeztek valódi gazdasági tevékenységet, közbeiktatásukra a törvénytelen áfalevonás miatt volt szükség. A látszat kedvéért a számlázási lánc tagjai például különböző raktárakat neveztek meg az árukészlet tárolási helyeként, azonban ezeken a helyeken a termékekkel senki nem találkozott, azokat ott nem tárolták, az állítólagos beszállítókat nem is ismerik.

A fiktív szállítást alátámasztó gépjárművek adatai is hiteltelennek bizonyultak, például az egyik teherautó a kérdéses időszakban a NAV telephelyén volt, mert korábban már lefoglalta a hivatal. Az eddigi adatok szerint ennek a láncolatnak a működése csaknem 310 millió forint áfahiányt okozott az államnak.

A NAV több ízben feltárt hasonló módszerekkel kárt okozó cégláncolatokat, és továbbra is kiemelt figyelmet fordít a költségvetés adóbevételeire kockázatot jelentő élelmiszerek és egyéb termékek kereskedelmére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik