Gazdaság

Varga eltüntetné a népbosszantó kisadókat

varga mihály költségvetés (varga mihály, költségvetés, )
varga mihály költségvetés (varga mihály, költségvetés, )

A kormány határozott célja, hogy javítsa a vállalkozások versenyképességét - mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály kedden, a „Díj a sikeres vállalkozásokért” elismerések átadásán jelentette be, hogy a napokban kihirdetik a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) tavaly meghirdetett pályázatának eredményeit, 4 milliárd forint uniós támogatást kaphat száznál több kiscég, mikrovállalkozás. Azok a pályázat segítségével lehetőséget kapnak modern eszköz- és gépparkok, valamint fejlett infrastruktúrával ellátott telephelyek kialakítására, versenyképességük feltételeinek megteremtésére, illetve fenntartására.

A miniszter kiemelte: a hazai vállalkozások sikere az előfeltétele annak, hogy hosszú távon is megőrizzük a magyar gazdasági növekedés 2014-ben elért igen kedvező lendületét. Egy, a fiatal vállalkozók körében a múlt évben készített felmérés kimutatta, milyen nehézségekkel szembesülnek ezek a vállalkozások a mindennapi működésükkor. A megkérdezett cégek mintegy 48 százaléka a legfájóbb pontnak azt nevezte, hogy nem termelnek elegendő profitot a fejlesztésekhez, így nehezen tudnak a piaci szereplőkkel versenyezni.

A következő hét évben, a hazai társfinanszírozással együtt, összesen 12 ezer milliárd forint uniós forráshoz jut Magyarország, és a kormány már döntött arról, hogy a fejlesztési, beruházási támogatások 60 százalékát gazdaságfejlesztésre és munkahelyteremtésre fordítja.

Varga Mihály utalt arra, hogy a következő évben az adózás terén egyszerűsítések várhatóak, így például a “népbosszantó kisadók” és egyes díjak körét szűkítené a kormány. A kabinet azt is szeretné elérni, hogy az adózásban a jó és rossz adósok “kategóriája” külön váljon, a tisztességesen adózó cégek előnyben részesüljenek, illetve például kevesebb adóellenőrzést kapjanak.

A nemzetgazdasági miniszter szólt arról is, hogy a feketegazdaság visszaszorítása folytatódik, éppen azért, hogy a tisztességesen működő vállalkozások versenyképessége javuljon. Példaként említette, hogy a “taxis társadalomban” feszültségek vannak, így majd meg kell vizsgálni, hogy a vállalkozások adózása rendben van-e, illetve a szükséges tárgyi feltételeknek eleget tesznek-e.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik