Gazdaság

Stressz miatt több a munkahelyi baleset

stressz (stresszteszt, )
stressz (stresszteszt, )

A statisztikák szerint hihetetlen összeget vesztünk azzal, hogy a munkahelyek nem figyelnek oda a problémákra.

Tavaly 14 százalékkal nőtt az előző évhez képest a munkahelyi balesetek száma, a fő ok a stressz – derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium munkafelügyeleti főosztályvezetőjének sajtótájékoztatóján hétfőn.

19661 munkahelyi balesetet jegyeztek fel 2014-ben, ebből 78 volt halálos – mondta Nesztinger Péter. A dolgozók tavaly összesen 21,5 millió napot hiányoztak munkahelyükről – egy uniós felmérés arra mutat rá, hogy a „keresőképtelen napok” több mint fele a munkahelyi stresszre vezethető vissza.

Az EU-ban évente 136 milliárd euró, Magyarországon mintegy 440 milliárd forint vész el amiatt, hogy a munkahelyeken nem megfelelően, vagy egyáltalán nem kezelik a stresszt. Európában a munkáltatók alig harmada alkalmaz eljárásokat a pszichoszociális kockázatok kezelésére, amit jóval nehezebb feladatnak vélnek, mint a hagyományos munkavédelmi problémák megoldását.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a munkahelyi stressz megfelelő kezelése versenyképességi tényező is, értékteremtő munkát csak az egészséget nem veszélyeztető körülmények között lehet végezni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik