Gazdaság

Király Júlia: Orbán úgy tesz, mint aki nem érti, mi történt

kiraly-julia(2)(960x640).jpg (király júlia)
kiraly-julia(2)(960x640).jpg (király júlia)

Klasszikus demokráciában a rezsim belebukna a Quaestor-botrányba – véli a Magyar Nemzeti Bank egykori elnökhelyettese. Király Júlia szerint Tarsoly Csaba olyan birodalmat épített, ami bukásra ítéltetett.

Orbán Viktor úgy tesz, mint aki nem egészen érti, mi történt. Nyilatkozataiban olyasmitől óv minket, amiről mintha maga sem tudná, hogy micsoda – mondta Király Júlia a brókerbotrány kapcsán a 168 Órának.

A Magyar Nemzet Bank egykori alelnöke szerint azonban a közvélemény sem igazán érti az alapfogalmakat: bróker, megbízás, kockázat, értékpapír-forgalmazás – és nem is csodálkozik azon, hogy a politikusoknak szándékukban sem áll a helyzet tisztázása, főleg csak egymásra lövöldöznek.

Primitív módszer

Király Júliának a Quaestor-vezérről is megvan a véleménye. Szerinte Tarsoly Csaba egész egyszerűen rossz vállalkozó volt, „aki a végén már csak abban bízhatott, hogy a politikai kapcsolatai révén nem bukhat le”. Viszont olyan birodalmat épített, ami bukásra ítéltetett.

De nem minden bróker Tarsoly Csaba – szögezi le a jegybank volt elnökhelyettese, aki szerint a Quaestor-módszer elég primitív volt.

Orbán Viktor brókerbotrányra szabott válságkezelésére pedig ezt mondta a lapnak:

„Ez nem speciálisan magyar történet és nem „brókerjelenség”. A zsigeri ellenszenv a pénzvilágot velünk szemben képviselő „cégéres gazemberek” ellen századok alatt nem változott. Lehet tompítani, racionalizálni – felelős politikus így tesz -, vagy éppenséggel szítani. Orbán utóbbit választotta.

És hogy ki bukhat bele ebbe a botrányba? „Klasszikus demokráciákban, működő politikai ellensúlyok világában maga a rezsim bukna bele”.

Király Júlia korábban a Hír24-nek is elemezte a brókerbotrányt. Mint írta, piaci összeomlásnak nincs jele, de a brókercégek iránti bizalom lenullázódott a sorozatos bedőlések után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik