Gazdaság

Uniós pofon érkezett: elkaszáltak 700 milliárdnyi projektet


Az Európai Bizottság a Miniszterelnökséghez került pályáztatást vizsgálta, felfüggesztette a gazdaságfejlesztési operatív programot, és büntetést is kiszab – írja a Napi.hu.

Az Európai Bizottság a magyarországi gazdaságfejlesztési operatív program (GOP) intézményrendszerének tavalyi átalakítását vizsgálta, amely során a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megszűnt és szervezeti egységei átkerültek a Miniszterelnökséghez és a minisztériumokba. Emellett azt is áttekintették, hogy a pályázatok kiválasztása megfelelően történt-e – derül ki a Napi.hu beszámolójából.

Az Európai Bizottság a vizsgálat eredményeként felfüggeszti a programot, amely 700 milliárd forint értékű projekteket érint. Az EB ennek százalékos részére tesz majd korrekciós büntetési javaslatot.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára szerint ez 10 százalék alatt szokott lenni. Szerinte ezt az összeget más projektekhez, új pályázatokhoz várhatóan fel lehet majd használni.

Az MTI jelentése szerint Csepreghy leszögezte, hogy a bizottság döntése miatt fejlesztést nem kell leállítani.


Fotó: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik