Gazdaság

Nagy bajban vannak a kórházi beszállítók

kórház (kórház, )
kórház (kórház, )

Magyar tulajdonú kisvállalkozások tömege kénytelen továbbra is várni arra, hogy az állam kifizesse tartozásait. Még el sem kezdődött az egyeztetés az adósságrendezésről.

Sem a szaktárca, sem a kórházfenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ nem kereste meg a kórházi adósságok rendezése ügyében a beszállító cégeket, illetve szövetségeket – mondta el a vg.hu érdeklődésére az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

Mást ígértek

Pedig Zombor Gábor egészségügyi államtitkár még március végén is azt ígérte, áprilisban elindul az új kórházi rendszer. Kabinetfőnöke, Mészáros János pedig azt, hogy megkezdődik az egyeztetés az egészségügyi beszállítókkal a lejárt kórházi adósságokról.

Mindeközben a beszállító többségében kis és közepes méretű magyar cégek pénzük híján a működőképesség határán kénytelenek lavírozni. Hiszen az adókat közben be kell fizetniük, az elmaradt bevételek után is, meg a felvett hiteleket is muszáj törleszteniük.

Nem túl jó hír ez sem

Azt sem értik az érintett cégek, miért akarja a kormány a rendszer jövőbeni átalakításához kötni a már a múltban teljesített szállítások ellenértékének kifizetését. De ha már ez lesz a forgatókönyv, azt szeretnék elérni, hogy legalább addig is nyújtsanak gyorssegélyt nekik.

Ami még nem túl jó hír: a legutolsó, február végi adatokat tartalmazó államkincstári összesítés szerint a kórházak összes adóssága 76 milliárdot tett ki, ebből az összes 60 napon túli tartozás meghaladta a 36,6 milliárd forintot, miközben a legjobb esetben is legfeljebb 60 milliárd forint juthat a konszolidációra.

Ha kíváncsi, mire számíthatnak a cégek, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik