Belföld

Egyre nagyobb bajban a kórházak

korhaz(210x140).jpg (kórház, )
korhaz(210x140).jpg (kórház, )

Meghaladta a 100 milliárd forintot, és ezzel csúcsot döntött tavaly a költségvetési intézmények éves átlagos összadóssága.

A legnagyobb adósok továbbra is a kórházak, amelyek a beígért központi konszolidációra várnak, a beszállítók helyzete egyre kilátástalanabb – írja a Világgazdaság a Magyar Államkincstár adataira hivatkozva. A lap pénteki cikke szerint míg az ezredfordulón alig több 5,5 milliárd forint volt, tíz évvel később 28,3 milliárdra rúgott, tavaly pedig 101 milliárd forintot tett ki a költségvetési intézmények éves átlagos összadóssága.

A kórházak adósságlistáját 4,2 milliárdnyi kifizetetlen számlával a Honvédkórház vezeti, a Klik 4,7 milliárdos adóssággal indította az évet, és a NAV-nál is van majdnem 1,2 milliárdnyi lejárt számla. A teljes decemberi adósságállományból 91,1 milliárd forintot tesz ki a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás összege.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára a lapnak azt mondta, amióta Zombor Gábor egészségügyi államtitkár ősszel bejelentette, hogy központosítják, majd a 60 milliárd forintos miniszterelnökségi céltartalékból rendezik a kórházak adósságát, drasztikus mértékben romlott az egészségügyben a fizetési fegyelem.

Az OSZ főtitkára szerint mindezek miatt a kisebb cégek akár be is dőlhetnek, vagy kénytelenek jogi úton érvényt szerezni követeléseiknek. A multinacionális hátterű orvostechnikai beszállítóknál ez utóbbi szintén megtörténhet, de elérkezhet az a pillanat is, amikor csak akkor fognak szállítani, ha a kórházak előre fizetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik