Gazdaság

Terjeszkedik az állami gázszolgáltató

Nem bírja a rezsiharcot a GDF-Suez, inkább lemond a lakossági szolgáltatásról.

Őszre már a nemzeti közműszolgáltatóhoz kerülhetnek a GDF-Suez lakossági ügyfelei is – írja a Nol.hu. Így újabb hétszázezer háztartás kapná az államtól a gázt, a főváros után az Észak-Dunántúlon és a Dél-Alföldön is.

Az állami gázszolgáltatónál se olcsóbb az energia, mint konkurenseinél, így maguktól nem rohannak fejvesztve az emberek, hogy váltsanak. A különbség annyi, hogy míg az ENKSZ-Főgáznál a köz állja a rezsicsökkentés miatti veszteségeket, a külföldi hátterű GDF-Suez a lakossági szolgáltatást is magában foglaló egyetemes szolgáltatási engedélyének visszaadását kezdeményezte.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal ilyen esetekben felhívást tesz közzé, melyben azt keresi, hogy mely szolgáltató venné át az „árván maradt” fogyasztókat. A piac egyedül az állami szolgáltató jelentkezésére számít, a másik két külföldi hátterű csoport, az E.On és a Tigáz esetében is inkább a lakossági engedély visszaadását valószínűsítik, miután a rezsiharcot követően minden társaságnál veszteségessé vált a gázszolgáltatás.

A lap értesülése szerint a visszaadott tevékenység elsősorban a gázkereskedelmet és az ügyfélszolgálatot foglalja magában, a gázhálózatot nem, ezt a GDF-Suez meg is tartaná.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik