Gazdaság

Az S&P felminősítette Magyarországot

Felminősítette Magyarországot pénteken a Standard & Poor's, egy fokozattal "BB plusz"-ra emelve az eddigi "BB"-ről a devizában és a forintban fennálló hosszú lejáratú magyar államadósság besorolását.

A nemzetközi hitelminősítő a péntek este Londonban bejelentett döntést egyebek mellett azzal a véleményével indokolta, hogy a magyar gazdaság külső egyensúlyi problémái jelentősen enyhültek az utóbbi években.

Az S&P szerint a devizaalapú ingatlanhitelek átváltása, valamint a helyi valutában történő hitelfinanszírozást előtérbe állító kormányzati stratégia is enyhítette Magyarország sebezhetőségét a potenciális külső sokkoktól, köztük az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve monetáris szigorítási ciklusától.

A felminősítés nyomán mindhárom nagy hitelminősítő – az S&P mellett a Moody’s Investors Service és a Fitch Ratings is – azonos, a befektetési ajánlású kategóriától egy fokozattal elmaradó besorolással tartja nyilván Magyarországot.

A BB plusz osztályzat egy fokozattal marad el a befektetési ajánlású kategóriától, azaz a “bóvli” legteteje.

Örül a Fidesz és NGM

A Fidesz szerint Magyarország erősödik, és ezt egyre többen ismerik el, az ország egyre több területen teljesít a legjobbak között. A párt ezt arra reagálva közölte pénteken az MTI-vel, hogy a Standard & Poor’s hitelminősítő “BB pluszra” minősítette fel a devizában és a forintban fennálló hosszú lejáratú magyar államadósság besorolását.

A nagyobbik kormánypárt közleménye szerint a 2010-es kormányváltás óta az ország pénzügyileg stabil, minden évben fegyelmezetten tartja a költségvetési célokat, nincs IMF-hitel és megszűnt a korábbi túlzottdeficit-eljárás. A magyar gazdaság 3,6 százalékos növekedése “Európa élén jár”, 17 éves csúcson a beruházások növekedése és 10 százalék feletti növekedés a külkereskedelemben is. Európa élmezőnyében van az ipar, a turizmus teljesítménye és Európa-szerte a leggyorsabb a mezőgazdaság bővülése is.

A Standard & Poor’s felminősítése megerősíti, hogy Magyarország jó úton halad; a következő hónapokban a gazdaság teljesítménye alapján várható, hogy a hitelminősítők pozitív kilátásról, illetve további felminősítésről döntenek, így befektetési ajánlást kaphat Magyarország – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium péntek este a felminősítés hírére.

Nem nagy meglepetés

Az MTI által megkérdezett elemzők szerint nem volt nagy meglepetés, hogy az S&P javította a devizában és a forintban fennálló hosszú lejáratú magyar államadósság besorolását, de nem teljesen várt pozitív fejleménynek tartják, hogy a kilátás javítása nélkül emelte a besorolást egy fokozattal “BB plusz”-ra az eddigi “BB”-ről.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője szerint minden abba az irányba mutatott, hogy javulni fog az S&P véleménye is. Úgy vélekedett, az év vége előtt mind a három nagy hitelminősítő intézetnél bekövetkezhet a befektetési kategóriába történő felminősítés.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője megjegyezte: a felminősítés még nem elég ahhoz, hogy érdemben változzon valami, ehhez az volna szükséges, hogy a háromból két hitelminősítő eggyel felminősítse az országot. Ez bekövetkezhet, hiszen javul az egyenleg, csökken a külső sérülékenység, van növekedés – mondta Németh Dávid.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kiemelte: a felminősítés pozitív meglepetés, mivel a hazai piacok csupán a kilátások pozitív javítását várták, ugyanakkor teljesen indokolt, mivel a hazai gazdaság folyamatai nem igazán magyarázzák azt, hogy a hitelminősítő intézetek az úgynevezett bóvli kategóriában tartják Magyarország adósság besorolását.

A forintot kissé erősítette a Standard and Poor’s lépése, az euró árfolyama péntek reggel hétkor 303,40 forint, 16 órakor 304,65 forint, este fél 8-kor 303,22 forint volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik