Gazdaság

Az MNB bloggerei szerint közel a felminősítés

hitel (hitel, pénz, forint, bankjegy, svájci frank, bicska, )
hitel (hitel, pénz, forint, bankjegy, svájci frank, bicska, )

Két MNB-s szakértő a Financial Times blogján azt írta, hogy Magyarország vissza fog kerülni a befektetési kategóriába a nagy hitelminősítőknél.

A 444.hu találata szerint Kuti Zsolt és Ligeti Imre, két MNB-s közgazdász azt írta a Financial Times beyondbrics blogján, hogy Magyarország vissza fog kerülni a befektetési kategóriába a nagy hitelminősítőknél.

Szerintük azzal, hogy az S&P és Moody’s is javította az ország hitelbesorolásának kilátását (most már nem további leminősítést, hanem stabil bóvlibesorolást vetítenek előre), megtört a hosszú évek óta tartó negatív trend.

A két MNB-s szerző szerint a gazdasági indikátorok jelentős része alapján – hiány, folyó fizetési mérleg, infláció, kötvényhozamok és CDS-felár – egyébként is a befektetési kategória alsó felében lenne a helyünk, nem a bóvliban, ahol vagyunk. Úgy látják, hogy az állományok alapján (stock típusú indikátorok, pl. az államadósság állománya) nem állunk olyan jó, de a változások (flow-indikátorok, pl. folyó fizetési mérleg) alapján szuper a helyzet.

Arról nem írnak, hogy mit csinált a kormány a hitelminősítők fő problémája, a gazdaságpolitikai kiszámíthatatlanság területén – írta a 444.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik