Gazdaság

Életében nem teremtett értéket a brókerbotrány főszereplője

Tarsoly, Szijjártó (tarsoly csaba, szijjártó péter)
Tarsoly, Szijjártó (tarsoly csaba, szijjártó péter)

Tarsoly Csabának soha nem volt egyetlen olyan cége sem, amivel pénzügyileg sikeres lett volna. Nem teremtett értéket, nem csinált hasznot. Mégis mindenki gyorsan gondolkodó, penge embernek írta le, aki folyamatosan dolgozott a cégeiben. Portrét közölt róla a Figyelő. 

Tarsoly Csaba 1990-ben alapította meg a saját cégét, és rögtön meg is szerezte az első millióját, írja a Figyelő. A lap portrét jelentetett meg a brókerbotrány főszereplőjéről, a bedőlt Quaestor csoport vezetőjéről. Eszerint Tarsoly mindig vállalkozókedvű volt, de mindig ezerféle üzletet csinált, jórészt hitelből. 

Az első millióját például nem sokkal azután megszerezte, hogy elvégezte a Pénzügyi és Számviteli Főiskolát. Ekkor az állami intézmények negyedével költségvetési ellátmányt kaptak. Ha bér is volt a pénzben, akkor egy részét félre lehetett tenni pár hónapra. Tarsoly és a cége végigtelefonálták az intézményeket, hogy a pénzt ne az OTP-be, hanem a magasabb kamatozású számlákra tegyék. Ezért jutalékot kaptak a bankoktól. Ebből a pénzből tudták elindítani a céghálózatot. 

Tarsoly a lap szerint mindig jobboldali érzelmű volt. Misére járt, vallásos, római katolikus nevelést kapott. A rendszerváltás után még a KDNP-felé húzott. Minden egyetemi csoporttársa úgy írta le, hogy már akkor nagyon vágott az esze, folyamatosan azon gondolkodott, hogyan tudna pénzt csinálni. Ezért is tartották sokan furcsának, hogy a Quaestor teljes cégbirodalma egy hatalmas bakira épült. Azonnali visszafizetést garantáltak ugyanis, ami még akkor is likviditási gondokat okozhatott volna, ha a cég nem bocsát ki háromszor annyi kötvényt, mint amennyire engedélyt kapott. 

A lap szerint a cégcsoport ügyeiben mindig Tarsoly döntött, mindenben aktívan részt vett. Folyamatosan dolgozott, gyakorlatilag reggeltől estig. Ezért is lehetetlen, hogy ne tudott volna a gyanús ügyekről. 

Az igazán érdekes viszont az, hogy Tarsoly egyetlen cége sem termelt soha igazán hasznot. Soha nem volt olyan, hogy a cégcsoport vett volna egy drága ingatlant, felújította, majd eladta háromszor annyiért. Mindig elaprózódott üzleteket kötöttek, rengeteg idegen tőkével, ezért soha nem kerestek rajtuk annyira sokat. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik