Gazdaság

Brókerbotrány: két egészségpénztárnál is kifizetési tilalmat rendeltek el

Az MNB átmeneti kifizetési tilalmat rendelt el a Honvéd és a Prov1ta egészségpénztáraknál, mert pénzük jelentős részét a Buda-Cash botrányban érintett hitelintézetekben tartották – írja Az én pénzem pénzügyi portál.

A Prov1ta a botrány kitörése után napokban kissé döcögősen tájékoztatott. Erre alighanem magyarázatot adhat, hogy a pénztár később közzétette: igazgatótanácsának elnöke, Réti Csaba Árpád 2015. február 26-én este tragikus hirtelenséggel elhunyt – tájékoztat az Az én pénzem.

A Honvéd március 20-ára hívott össze (a felügyeleti elvárásoknak is megfelelően) rendkívüli küldöttközgyűlést, ekkor döntenek a pénztár további működésének lehetőségeiről. Rékai Miklós, a pénztár vezetője a portálnak elmondta: fel sem merül drasztikus intézkedés lehetősége. A pénztár tevékenysége folyamatos, érkeznek az új bankszámlára a befizetések, amelyekből költenek is a tagok. Nem tettek le arról, hogy visszaszerezzék pénzüket a csődbe ment pénzintézettől.

Rákai hangsúlyozta: az egészségpénztáraknál nem a vagyonkezelés a jellemző, hiszen innen a tagok akár teljes pénzüket is elkölthetik (most ezt is teszik). A Honvéd február 24-én elindította 1,8 milliárd forint átutalását az új bankjához. A visszajelzés szerint a pénz el is ment, meg azonban nem érkezett (az MNB határozatából úgy tűnik, hogy a felügyeleti biztos állította le a tranzakciót).

A pénzügyi portál olvasói szerint az érintett pénztárak tagjai körében kisebb pánik tört eleinte ki. Többen jelezték, hogy egészségpénztári számlájukat „lenullázták”. Ez azonban csak a számítástechnikai rendszerek első, a zárolásra reagáló jelzése volt. A Prov1ta tagjai jelenleg pénzük 40 százalékához, a Honvédé viszont mindössze 20-21 százalékához férhetnek hozzá. Azt jelenleg senki sem tudja, hogy többi valaha előkerül-e.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik