Pénzügy
babakötvény (babakötvény)

Brókerbotrány – babakötvényesek pénze is elúszott

FN24
FN24

2015. 03. 18. 17:00

A DRB-bankcsoportnál vezetett Start-számlákon lévő összegek is áldozatul estek. A jó hír viszont az, hogy az OBA kártalanítja az ügyfeleket.

Korábban a témában:

Az FN24 olyan információt kapott, hogy babakötvényesek pénze is elúszhatott a brókerügyek miatt, ezért utána jártunk, igaz-e ez. Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kommunikációs vezetője, Tóth István lapunk érdeklődésére megerősítette, hogy a Buda-Cash-botrányban érintett DRB-bankcsoport márciusi felszámolása kapcsán az 1500 babakötvénnyel rendelkező ügyfelet találtak. Az ő Start-számláikat a DRB kezelte.

Az OBA megnyugtatásul azt is közölte velünk, hogy az érintetteket levélben tájékoztatják és a Magyar Államkincstárnál (MÁK) nyitott új Start-számlájukra kaphatják majd meg a törvényileg előírt kártalanítás összegét. Az ügyfeleknek tehát csak annyi dolguk lesz, hogy nyissanak a MÁK-nál egy új számlát.

Azt nem sikerült megtudnunk, hogy vajon mekkora összegről van szó. Kerestük a Magyar Államkincstárat is, hogy más babakötvények is veszélyben lehetnek-e. Cikkünk megjelenése után érkezett meg válaszuk. Ebben biztosítottak arról, hogy a náluk vezetett Kincstári Start-értékpapírszámlák semmilyen formában nem érintettek az ún. brókerbotrányban. Azt is hozzátették, hogy a Kincstári Start- értékpapírszámlákon levő Babakötvényeknél, valamint az összes többi állampapírnál esetében (Prémium Magyar Államkötvény, Bónusz Magyar Államkötvény, stb.) a magyar állam a garancia a biztonságra.

Start-számlát egyébként 2012 októbere óta csak a MÁK-nál lehet nyitni. A DRB-nél vezetett számlákat tehát ennél korábban nyithatták a szülők.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.