Gazdaság

Egyre többen fizetik a „cselédadót”

Tavaly havonta átlagosan ezren jelezték a NAV-nak, hogy háztartási alkalmazottat foglalkoztatnak – írja a Világgazdaság.

A bejárónők, kertészek, takarítónők és szakácsok után tavaly már 26,3 millió forint regisztrációs díjat fizettek be a foglalkoztatók, csaknem ötször többet, mint a fizetési kötelezettség bevezetését követő első teljes évben, 2011-ben – írja a Világgazdaság. Ekkor, 2011-ben még csak 5,3 millió, 2012-ben már 11,2 millió, 2013-ban pedig 23,4 millió forint folyt be az államkasszába. 2010-ben, amikor augusztus közepén hatályba lépett a jogszabály, mindössze 800 ezer forint volt a bevétel.

Aki háztartási alkalmazottat foglalkoztat, annak havonta, vagy több hónapra szóló foglalkoztatás esetén a munkavégzés megkezdése előtt előre – az adóhatóság telefonos ügyfélszolgálatán vagy az ügyfélkapun keresztül – be kell azt jelentenie az adóhatóságnál, és havonta 1000 forint regisztrációs díjat kell fizetnie. Ez az összeg független a ledolgozott napok számától, a munka jellegétől, de aki a pénzt nem fizeti be, 100 ezer forintos mulasztási díjjal számolhat.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a lakástakarítást, a főzést, a mosást, a vasalást, a gyermekfelügyelet, a házi tanítást, az otthoni gondozást és ápolást, a házvezetést és a kertgondozást ismeri el háztartási munkaként. Akik ilyen tevékenységből élnek, azoknak a jövedelme adórendszeren kívüli keresetnek számít, így nem kell adót fizetniük – írja a Világgazdaság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik