Gazdaság

A NAV csinálná az adóbevallásokat két év múlva

2017-től a cégek és a magánszemélyek számára megszűnik az adóbevallás jelenlegi rendszere. Ez a Nemzetgazdasági Minisztérium tervezetéből derült ki. 

A tárca az Origónak megerősítette, hogy létezik ilyen dokumentum, de azt is mondták, az átalakítás részletei még pontosításra szorulnak. A tervezet szerint a személyi jövedelemadó tekintetében az adóbevallás folyamata a jövőben megfordulna: az adóhatóság készítene egy ajánlatot a magánszemélyek részére, és nekik csak az lenne a feladatuk, hogy ezt jóváhagyják. A cégeknek jelentős könnyítést hozhat, hogy a munkáltatóknak sem kell elkészíteniük a pontos kimutatást az éves be- és kifizetéseikről.

A hírportálnak egy adószakértő azt mondta, a NAV csak azoknak tudja megcsinálni az adóbevallását, akik kizárólag kifizetőtől (vagyis munkahelytől) kapnak jövedelmet, mert a hivatal csak arról tud. Akik családi, vagy házassági adókedvezményt akarnak igénybe venni, saját maguknak kell elkészíteniük adóbevallásukat továbbra is. A NAV által elkészített adóbevallást az ügyfelek kiegészíthetik a tervezet szerint.

“Ha a tervezett átalakítást megvalósítják, akkor (mivel alapból a NAV mindenkinek csinál majd egy bevallás-ajánlatot) feltehetően a munkáltatói igazolás és a kilépőpapírok rendszere is meg fog változni” – írja a hírportál.

Amennyiben a szándék valóban megvalósul, még söralátét nagyságú adóbevallást sem kell készíteniük a munkavállalóknak. Mint ismert, egyszer Orbán Viktor ígérte, hogy az adóbevallásnak egy söralátét nagyságú papíron el kell férnie. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik