Gazdaság

Vasárnapi zárva tartás – jegygyűrűt varázsolhat a pénztáros ujjára

penztargep(210x140).jpg (pénztárgép, e-kassza, számla, bolt, )
penztargep(210x140).jpg (pénztárgép, e-kassza, számla, bolt, )

Az ügyes trükkökön és a családtagok dolgoztatásán túl, sokan a tartós megoldások mellet döntöttek: tovább maradnak nyitva hétköznap vagy ütősebb marketinggel próbálják kompenzálni a kiesést.

A Kereskedelmi Marketing csapata a március 15-én életbe lépett kötelező vasárnapi boltbezárás apropóján 430 üzlettulajdonost kérdezett meg, hogyan reagálnak a szabályozásra. Az ügyes trükkökön és a családtagok dolgoztatásán túl, sokan a tartós megoldások mellet döntöttek: tovább maradnak nyitva hétköznap vagy ütősebb marketinggel próbálják kompenzálni a kiesést.

A cél szentesíti az eszközt

„Feleségül fog venni a főnököm” – mondja egy kis élelmiszerüzlet alkalmazottja arra a kérdésre, hogyan maradhatnak nyitva vasárnap is. Persze ez csupán egy ügyes trükk, de jól mutatja, hogy sokan nem nyugodtak bele a kormány döntésébe.
Egy biztos: a megkérdezett üzletek többsége (63 százaléka) zárva tart, ám csak a 33 százalék számol árbevétel-csökkenéssel. A nyitva tartó üzletek 54 százalékában eddig is jelen volt a tulajdonos, ezért nem kell változtatni a vasárnapi személyzeten, azonban 19 százaléknak családtagot kell bevonnia az üzletbe.

A megkérdezett, zárva tartó üzletek azonban nem nézik tétlenül a kiesett napot, ugyanis a válaszoló üzletek 42 százaléka hétköznap tovább lesz nyitva, 47 százaléka pedig intenzívebb marketingtevékenységet fog folytatni. 11 százaléka pedig abban gondolkodik, hogy később von be újabb családtagot.

Egy marketingtipp, ami bevált!

A veszprémi Vitamin Centrum egy Kereskedelmi Marketing oktatás után kiküldött egy levelet körülbelül 1000 fős címlistára, amelyet az elmúlt években gyűjtött a vásárlóiból, üzletbe látogatókból. Az oktatás után kiküldött egy emlékeztető e-mailt azzal, hogy holnap lejár az 500 forintos kuponakció. Mindkét üzletben aznap kiemelkedő forgalom volt, sőt többen megköszönték az emlékeztető levelet. Egy kiküldött e-mail és SMS a következő napokban 40 százalékos növekedést is hozhat a kereskedőknek egy átlagos napi bevételhez képest az akció jellegétől függően.

Vasárnapi zárva tartás

Ki lehet a pult mögött?

A 200 négyzetméternél kisebb alapterületű üzletek a törvény szerint nyitva tarthatnak, ha abban a tulajdonos vagy segítő családtag dolgozik. Nem érdemes azonban például azzal próbálkozni, hogy valaki a tulajdonos élettársának adja ki magát, ezért ugyanis fogyasztóvédelmi bírság jár. A Polgári törvénykönyv (Ptk.) szerint ugyanis segítő családtag a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbe fogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbe fogadó, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér, az élettárs azonban nem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik