Gazdaság

Hanyatlóban az Orbán-rokon cégbirodalma

A miniszterelnökkel anyai ágon rokonságban álló Vitézy Tamást több tízmilliárd forintos adósság nyomasztja. Magyar és horvát érdekeltségei is bajban vannak.

A 2013-ban még a 78. leggazdagabb magyar Vitézy Tamás a hazai cégei között nagyítóval találni nyereségest, összesített tartozásuk eléri a 11 milliárd forintot – írja a Népszabadság. A lap szerint a legnagyobb tétel a Vitézy horvátországi szálloda- és egyéb idegenforgalmi befektetéseinek egy részét kezelő Dalmácia Holiday Kft. mérlegében szerepel: 9,1 milliárd forint.

A lap emlékeztet: Vitézy az első Orbán-kormány idején, az ezredfordulón vetette meg a lábát az Adrián. A többségi tulajdonában lévő Adriatiq Islands Group (AIG) korábbi becslések szerint százmillió eurós portfóliót épített ki, harmincnál több hotellel, akvaparkkal. A cég tanácsadó testületében számos kormányközeli üzletember is feltűnik, így Töröcskei István, Boros Imre volt Phare-miniszter és Bod Péter Ákos egykori jegybankelnök. A hazai leányvállaltot, – amely több százmilliós adósságot felhalmozva jutott el a felszámolásig – Habony Árpád, Orbán Viktor főtanácsadója és Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Századvég Alapítvány elnökhelyettese vezette 2010-ig.

A horvát Jutarnji list szerint Vitézy helyi cégei súlyosan eladósodtak, közülük 23 ellen folyik felszámolás. A cégeket egymilliárd kunás (40 milliárd forint) adótartozás terheli, amely az AIG érvelése szerint csak 370 millió kunás, mivel céghálózatuk miatt a hitelező több cégnél is bejelentette követelését.

Az Orbán-kormány valamilyen mentőakción dolgozik, emiatt a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. 72 millió forintért világíttatja át a Vitézy-cégeket a PricewaterhouseCoopersszel – írja a Népszabadság.

Vitézy legismertebb magyar érdekeltsége is bajban van. Az üzletember 2004-ben futtatta fel a az ingyenes és erősen kormánypárti Helyi Témát. A Théma Nyomdaipari Kft. jelenleg felszámolás alatt áll, 2013 óta öt végrehajtási eljárás indult a cég ellen. A másik cég, a Théma Lapkiadó Kft.-nél 2013-ban jöttek a gondok, amikor ötödével estek vissza hirdetési bevételei. A lap februárban már nem is jelent meg, a márciusi kiadás is bizonytalan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik