Gazdaság

Már tavasszal elkészülhet a jövő évi költségvetés

koltsegvetes(210x140).jpg (költségvetés)
koltsegvetes(210x140).jpg (költségvetés)

Ezt Orbán Viktor jelentette be. Igaz, értelme nincs sok, mert őszig még minden változhat, de az is lehet, hogy a kormány a lépéssel magához vonná a költségvetés megállapítását.

A miniszterelnök hétfőn a nagyköveteknek tartott beszédében meglepő kijelentést tett: mint mondta, a jövő évi költségvetés a tervek szerint már a parlament tavaszi ülésszakának végére, négy hónappal a törvényi határidő előtt elkészül.

Romhányi Balázs, a Költségvetési Felelősségi Intézet ügyvezetője az Indexnek azt mondta: semmi különös vagy dicséretre méltó nincs abban, ha a 2016-os költségvetés keretszámai már 2015 tavaszán megvannak. Ezeknek meg is kell lenniük, mert áprilisban már le kell adni a fő számokat tartalmazó konvergenciaprogramot az Európai Bizottságnak, másrészt a kormány maga hozott törvényt, mely alapján már a tavalyi év közepén meg kellett volna lennie a következő négy év költségvetési főszámainak. Más kérdés, hogy ezt a kormány maga sem tartotta be.

Romhányi szerint az, hogy Orbán Viktor közölte: lesznek tól-ig határok a költségvetésben, két dolgot jelenthet. Vagy azt, hogy a tavaszi ülésszak végén csak az irányokat szabja meg a kormány, vagy azt, hogy biankó csekket fogadtat el a parlamenttel, melyben nagy tartalékokat állapít meg, melyek felett aztán később maga dönt, és azt csinál vele, amit akar. Az utóbbinak rossz üzenete lenne azok felé, akik kiszámíthatóságot keresnek, de még alkotmányjogilag is aggályos, ha a parlament ezzel a kormányra ruházza a költségvetés megállapításának jogát.

Ugyanakkor sok értelme nincs az előrehozott költségvetésnek, a különböző minisztériumok közti alkudozást nem lehet megspórolni, legfeljebb majd később, módosítókkal kerülnek be a törvénybe. Egy tavaszi költségvetés számai ráadásul őszre a külső vagy belső makrogazdasági helyzet változása miatt már elavulhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik