Pénzügy
adobevallas(960x640).jpg (adóbevallás)

Adóbevallás: próbálja meg söralátéten

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2015. 03. 10. 08:48

Az adóhatóság felhívással szorgalmazná, hogy minél többen egyszerűsítsék az szja-bevallásukat. Íme, ki hogyan teheti meg.

Korábban a témában:

Söralátét igen vagy nem?

– 9 pontos teszt a kérdés eldöntéséhez

A személyijövedelemadó-bevallás legegyszerűbb módja az adónyilatkozat, amit „söralátét-bevallásként” is emlegetnek. Ezt – egyebek mellett – akkor lehet választani, ha a munkáltató által levont adó, adóelőleg, és a ténylegesen fizetendő adó különbözete nem több ezer forintnál – írják közleményükben.

A 1453ADÓNYILATKOZAT nyomtatványon a személyes adatokon kívül mindössze három sort kell kitölteni:
– bruttó jövedelem (a családi kedvezménnyel nem csökkentett összevont adóalap és valamennyi, bevallási kötelezettséggel járó külön adózó jövedelem összege)
– fizetendő adó (a jövedelmet terhelő személyijövedelemadó-kötelezettség összege)
– levont és befizetett adó (a munkáltató/kifizető által levont személyi jövedelemadó és adóelőleg összege)

Amire figyelni kell

A munkáltatótól év elején kapott 14M30-as igazoláson az is szerepel, hogy az adózó benyújthatja-e adónyilatkozaton az szja-bevallást. Ha igen az igazolás adatait át kell másolni az adónyilatkozat megfelelő soraiba.

Függetlenül attól, hogy esetleg az összes – több munkáltatótól, kifizetőtől kapott – igazoláson egyenként az szerepel, hogy az adózó adónyilatkozat beadására jogosult, lehetséges, hogy az igazolásokat együttesen értékelve mégsem teljesítheti adóbevallását „söralátét-bevalláson”.

Kitöltés előtt ajánlják, hogy a nyomtatvány hátoldalán található, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapjáról letölthető kitöltési útmutatóból tájékozódjunk a részletekről.

Az adónyilatkozat (1453ADÓNYILATKOZAT) a NAV bármely ügyfélszolgálatán beszerezhető, illetve a NAV honlapjáról is letölthető. A kitöltött bevallást 2015. május 20-ig kell eljuttatni a NAV-hoz.

Telefonon is intézkedhetünk

Az adózók bizonyos adóügyeket telefonon is intézhetnek a NAV Ügyféltájékoztató és Ügyintéző Rendszerében, a 06-40/20-21-22 számon. A telefonos ügyintéző rendszer használatához azonosító szám szükséges, ami a TEL nyomtatványon igényelhető. Idei újdonság, hogy ez a szám már a 2014-es évre vonatkozó személyijövedelemadó-bevallásban is kérhető, tehát a 1453ADÓNYILATKOZAT nyomtatványon is. Azonosító szám birtokában a netán hibásan kitöltött bevallás is javítható telefonon keresztül.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.