Gazdaság

Az amerikaiak cáfolták, hogy beszállnának Paksba

Jávor Benedek (Jávor Benedek)
Jávor Benedek (Jávor Benedek)

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért európai parlamenti képviselője szerint a Westinghouse határozottan cáfolta, hogy tárgyalásokat folytatna a magyar kormánnyal a fűtőelemekről. Villáminterjú Jávor Benedekkel, a Financial Times által tegnap megszólaltatott magyar képviselővel.

Hogyan került kapcsolatba a Financial Timesszal?

Európai képviselőként folyamatosan foglalkozom a hajmeresztő Paks 2 beruházással. Legutóbb egy hete írtam nyílt levelet Lázár Jánosnak a paksi beruházásról, ami felkeltette az FT érdeklődését. Ezt követően kerültünk kapcsolatba.

A kormány ma reggel közölte, hogy az Euratom döntése nem szab gátat Paks 2 megépítésének, és a Financial Times információja hamis. Mi a véleménye erről?

Kíváncsian várom, hova fejlődik a kormánykommunikáció. Az Euratom már egy hete jelezte, hogy a fűtőanyagok kizárólagos, egyoldalú beszerzése nem fér bele az uniós jogba. A döntésről a magyar kormányt is értesítették.

Mi várható most?

Az Euratom kizárólag a fűtőelemek beszerzését kifogásolta. Ha az orosz-magyar szerződés érvényesíthető az üzemanyagról szóló rész nélkül is, akkor akár el is kezdődhet Paks 2 építése, csak valamikor majd módosítani kell ezen a részen. Mivel a szerződések titkosak, ezért ezt egyelőre nem lehet megállapítani.


Fotó: Hír24/Neményi Márton 

Lázár János azt mondta, hogy a kormány megtalálja a kompromisszumot a fűtőelemek beszállítására. Úgy tudjuk, korábban azt is mondta, hogy a kormány az amerikai Westinghouse-szal tárgyal a fűtőelemekről, és ez az európai unió részéről jövő elvárás.

Ez nem felel meg a valóságnak. Megkerestem az amerikai Westinghouse-t, és ők kategorikusan cáfolták, hogy a magyar kormánnyal tárgyalnának. Ez egy fals információ, amivel Lázár János a saját frakcióját is félretájékoztatta.

Ha a kormánynak esetleg sikerülne megállapodni a fűtőelemekről, más akadályok is állhatnak a beruházás útjába. Több uniós vizsgálat folyik Paks ellen.

Így van. Az Európai Bizottság versenyjogi vizsgálata a tiltott állami támogatást, a Roszatommal kötött szerződés jogszerűségét, a közbeszerzés elmaradását is vizsgálja.

Hogyan értékeli a fejleményeket?

Az Euratom és az EU Bizottság döntése nyilvánvalóan óriási bukta a kormánynak. És nagy eredmény az országnak. A beruházás értelmetlen, eladósítja az országot, és óriási korrupciós kockázatokat hordoz. Nem tudjuk, miért van erre szükség, és nem tudjuk, mit adunk érte cserébe az oroszoknak.

Akkor most lesz paksi bővítés vagy nem? Ebben a cikkben elmagyarázzuk! >>

Érdekli a paksi bővítés? Akkor ide kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik