Gazdaság

Keserves lesz a vásárlás vasárnap

elelmiszerbolt-zarva(210x140).jpg (élelmiszerbolt zárva, vasárnapi zárva tartás, zárva)
elelmiszerbolt-zarva(210x140).jpg (élelmiszerbolt zárva, vasárnapi zárva tartás, zárva)

Még a héten lesz végrehajtási rendelet, sokan még nem tudják, hogy nyitva lehetnek-e jövő vasárnap.

A sajtóértesülések ellenére lesz végrehajtási rendelete a kereskedelmi törvény vasárnapi munkavégzés tilalmát elrendelő szabályainak – erősítette meg a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Magyar Nemzetnek. A lap csütörtöki cikke szerint a napokban felröppent a híre, hogy a korlátozás március 15-i életbe lépése előtt mégsem születik meg a jogszabály, helyette képviselői indítványt nyújtanak be. A szaktárca azonban közölte, a rendelet megjelenése a hét második felében várható.

Számítások szerint az üzletek három százaléka nyithat majd ki vasárnaponként a jövő héttől, azonban még mindig több érintett nem tudja, élhet-e a lehetőséggel.

Az se boldog, akinek nem kell bezárnia

A Magyar Nemzet megszólaltatott egy vidéki bolttulajdonost is, aki annak ellenére hátrányos döntésnek tartja a vasárnapi zárva tartást, hogy az egyik magyar lánc hálózatához tartozó üzletét nyitva tarthatja a hét utolsó napján.

Elmondása szerint heti forgalma 7-8 százalékát bonyolítja le a hét utolsó napján. Március közepétől azonban alkalmazottai helyett maga áll be a kasszába, így ezen a napon nem lesz kiszolgálás a csemegepultban. A pótlékok hiánya miatt dolgozói átlagosan 10 ezer forinttal kevesebbet visznek haza havonta, ő pedig kevesebb járulékot fizet be a költségvetésbe. A környékbeli pékeknél már megkezdődtek a leépítések, hiszen vasárnap hajnalban nem fognak sütni, ha nem nyit ki az üzletek többsége – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik