Gazdaság

Két Tesco, három Lidl és kilenc DM lehet nyitva vasárnap

tesco(1)(210x140).jpg (tesco, )
tesco(1)(210x140).jpg (tesco, )

A Világgazdaság összesítése szerint 19 Spar egység tarthat nyitva. Az üzletek kevesebb, mint három százaléka működhet a hét utolsó napján március 15-étől.

A Világgazdaság a legnagyobb láncoknál érdeklődött: hány egységük maradhat nyitva vasárnaponként. Egyedül a CBA és a Reál nem adott információt ezzel kapcsolatban, franchise jellegű bolthálózatuk ugyanis több vállalkozás tulajdonában van, így pontos számaik még nincsenek.

A kérdésre válaszoló 155 egységéből mindössze 33 lesz nyitva vasárnap – általában azok, amelyek világörökségi területen, vagy benzinkút mellett működnek, írja a Világgazdaság. A Hervis sportáruházak vezetősége elmondta: nem tudják elkerülni a létszámcsökkentést. A Hervis üzletei heti 2-3 napon 1-2 órával tartanak tovább nyitva, de maradó dolgozóik fizetése így is csökkenni fog.

A Tescónál szintén fizetéscsökkenéssel kell számolniuk a dolgozók jelentős részének: a vasárnapi zárvatartás miatt pótlékukkal már nem kalkulálhatnak. A Tesco 209 egysége közül csupán kettő működik világörökségi területen, ezek 24 órán keresztül várják a vásárlókat. A Tesco nem készül elbocsátásokra, sőt: új munkaerőt vehetnek fel az átalakuló vásárlási szokások miatt.

Elveszítik vasárnapi pótlékukat az Euronics műszaki áruház dolgozói is: a 67 egység egyike sem mentesül a törvény alól. A Lidl Magyarország 163 diszkontja közül csupán a Király utcai, valamint a a sátoraljaújhelyi és a szerencsi működik világörökségi területen, két utóbbi közelében lesz nyitva a Tesco egy-egy üzlete is.

Március 15-étől mind a 19 Auchan-áruház zárva tart vasárnaponként, a hálózat 16 áruháza mellett létesült saját benzinkút továbbra is kiszolgálja az autósokat. Ők sem terveznek csoportos létszámleépítést, a munkahelyek védelmének érdekében a vasrárnapi szerződéssel rendelkezőkkel új megállapodást kötöttek.

A Spar 392 egységében nem tervezi a nyitvatartási idő központi növelését, azt a helyi igényekhez igazítják. A cég honlapján számol be arról, melyik üzletnél milyen változásokkal számolhatnak a vásárlók.

Országszerte összesen 33 pláza lesz nyitva, hogy a mozik és az üzemelő boltok működhessenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik