Gazdaság

Vasárnapi zárva tartás: még kevesebben lehetnek nyitva

Lehetséges, hogy egyelőre nem rendelettel, hanem egyéni képviselői indítvánnyal szabályozzák, amit viszont az érdekképviseletek nem láttak – írja a Népszava. Az Index szerint pedig a kivételek közül kikerülhetnek a világörökségi területek.

Az elmúlt hetekben a kormányon belüli presztízsharcok miatt káosz alakult ki a vasárnapi zárva tartásról szóló törvényhez kapcsolódó rendelet ügyében. Ezen a héten fogadja el a végleges rendelettervezetet a kabinet, de a Népszava úgy tudja, az sem kizárt, hogy egyelőre nem lesz ilyen “mankó” a törvényhez.

Állítólag ehelyett egy újabb egyéni képviselői indítvány születik, amit eddig az érdekképviseleti szervezetek nem láttak. Ebben lenne benne az adventi négy és a szabadon választott egy vasárnap végzett munkáért járó 100 százalékos pótlék. Ugyancsak a javaslatban szerepelne, hogy a kis- és nagykereskedelmet folytató cégek üzleteit is zárva kell tartani vasárnap.

Mindeközben a Népszava szerint egyre nagyobb a bizonytalanság a március 15-től életbe lépő kötelező zárva tartás miatt. A munkavállalók attól tartanak, hogy 10-12 órát, vagy váltott – esetleg éjszakai – műszakban kell dolgozniuk, miközben elvesztik a vasárnapi pótlékot.

Az Index információi szerint a világörökségi területeken lévő boltokat is kivennék a kivételek közül. A Nemzetgazdasági Minisztérium ugyanis válaszban megírta a hírportálnak, „amennyiben a későbbiekben olyan módosítási javaslat érkezne a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényhez, amely a világörökségi területeket kivenné a kivételi körből, a kormány azt támogatni fogja”.

Az érintett területekhez tartozik Budapest belvárosának nagy része mellett a Tokaj-hegyalja történelmi borvidék, ahol Sátoraljaújhely, Szerencs, Sárospatak, Tokaj mentesül a törvény hatálya alól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik