Gazdaság

Kész, annyi a vasárnapi kiszállításnak is

Tesco(210x140).jpg (Tesco, áruház, üzlet)
Tesco(210x140).jpg (Tesco, áruház, üzlet)

Nagy csend volt mostanában azzal kapcsolatban, hogy ha a boltok nem is lehetnek nyitva, vajon az online megrendelt árut kivihetik-e vasárnap. Az NGM egyértelmű válasza: nem!

Jön!

Ez a kiskapu is bezárul: jövő vasárnap már nem lehet házhoz szállítaniuk az üzleteknek. A Pénzcentrum kormányzati értesülései szerint ráadásul könnyen ráfázhat, aki megpróbálja megkerülni a törvényt.

Mivel nagy csönd volt egy ideje ebben a témában, a lap rákérdezett a Nemzetgazdasági Minisztériumnál (NGM), hogy akkor most szabad lesz, vagy sem a mozgóboltozás, kiszállítás vasárnapokon és éjszaka. És hogy esetleg belefér-e olyan trükk, hogy fuvarozócég végzi a kiszállítást. Az NGM azonban végleg eloszlatta a kételyeket és reményeket.

NGM-es nem a kiszállításra

Az ügyfél online felületen megrendelheti a számára szükséges terméket, ugyanakkor annak kiszállítása 22 és 6 óra között, valamint munkaszüneti és vasárnapi napokon nem történhet meg. Ennek oka a minisztérium szerint az, hogy a törvény hatálya a kiskereskedelmi tevékenységre terjed ki, függetlenül attól, hogy azt állandó jelleggel vagy esetenként, állandó vagy időszakonként változó helyszínen folytatják. A kiskereskedelmi tevékenység alatt pedig a termékek forgalmazását és az ezzel közvetlenül összefüggő szolgáltatásokat kell érteni, ilyen például az áru összekészítése vagy kiszállítása is.

A törvény hatálya alá tartozó kiskereskedelmi tevékenység az értékesítést tilalmazza a zárva tartási időszakban. A tárca értelmezése szerint az értékesítés az áru fogyasztóhoz való megérkezésével valósul meg. Így az sem történhet meg vasárnap az általános zárva tartási időszak alól nem mentesülő kereskedő részéről.

És gyakorlatilag nemet mondtak a mozgóboltok esetleges trükközésére is. Ha kíváncsi, hogyan, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik