Gazdaság

Jön a végső vasárnap

Zárva (Zárva)
Zárva (Zárva)

Ez az utolsó hét, amikor korlátozás nélkül lehetnek nyitva a boltok.

Tavaly decemberben a parlament megszavazta, hogy március 15-től csak jelentős korlátozásokkal lehet dolgoztatni a kereskedelemben: csak az adventi időszakban és az év egy szabadon választott vasárnapján tarthatnak nyitva a boltok, már ha nagyobbak 200 méternél és nem csak a tulajdonos vagy családtagja dolgozik benne.

A pékárut és tejterméket értékesítő boltok vasárnap és munkaszüneti napon 5-12 óra közt, az újságosok és virágüzletek 6-12-ig, a sportlétesítményekben lévő üzletek pedig a sportrendezvények ideje alatt lehetnek nyitva. Nem terjed ki a korlátozás a gyógyszertárakra, benzinkutakra, reptereken, pályaudvarokon lévő üzletekre, a börtönökben, egészségügyi intézményekben, katonai objektumokban lévő boltokra, valamint a piacokra és vásárokra sem. A világörökségi területen lévő üzletek is nyitva tarthatnak.

A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége azt közölte, hogy a hazai bevásárlóközpontok nagy többsége március 15. után is fogad látogatókat – a mozik, éttermek, kávézók és a törvény hatálya alá nem tartozó üzletek számos plázában kinyitnak. Több bevásárlóközpont hosszabbított nyitvatartásra készül a többi napon, hogy elkerüljék a szombati túlzsúfoltságot.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közlése szerint a kormány jelenleg nem lát olyan okot, ami alapján bővíteni kéne a törvényben foglalt kivételeket kormányrendeleti szinten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik