Gazdaság

Vasárnap: lehet még rosszabb

Zárva (Zárva)
Zárva (Zárva)

A XVIII. kerületben a képviselő-testület még az éjjel-nappalik és a pékségek nyitvatartási idején is változtatott: rövidítette a vásárlással eltölthető időt.

Akik nyitva lehetnek vasárnap (a VS gyűjtése alapján)

• gyógyszertárak
• repülőterek
• pályaudvarok
• börtönök
• kórházak
• piacok, termelői piacok
• vásárok
• benzinkutak
• laktanyák
• kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatások
• szállodák, kempingek
• a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató tevékenységek
• éttermek, vendéglátóhelyek
• a világörökségi területen található üzletek
• múzeumok, fürdők

A kormány még abban is visszakozott, amiben néhány hete engedékenynek tűnt – számolt be a VS.hu. Március 15-e után nem lehet nyitva vasárnaponként se kertészet, se tüzéptelep, se kikötői üzlet, de még az olyan üdülőövezetek sem kapnak akár csak szezonális engedményt sem a boltok vasárnapi zárva tartásának tilalma alól, mint a Balaton, a Velencei- vagy a Tisza-tó. Ezt a Nemzetgazdasági Minisztérium közölte a lappal. A kabinet egyelőre olyan rendeletet alkot, amely nem ad lehetőséget a főszabálytól eltérő nyitvatartási szabályok rögzítésére – fogalmaztak.

A szaktárca tervei szerint a jogszabály a jövő héten jelenik meg, vagyis néhány nappal az előtt, hogy életbe lép a törvény a „kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról”.

A cikk kiemeli, hogy ez a jogszabály csupán 15 esetben ad lehetőséget egy üzlet vasárnapi nyitva tartására, függetlenül attól, hogy 200 négyzetméternél nagyobb vagy kisebb, illetve hogy a pult mögött a tulajdonos vagy valamelyik rokona áll-e.

Mint írják, a kereskedők az utolsó pillanatig reménykedtek abban, hogy újabb boltokat mentesítenek a vasárnapi bezárás alól. Most azonban úgy tűnik, hogy hiába.

Ráadásul az önkormányzatok tovább szűkíthetik a nyitvatartási időt még azoknál a kisboltoknál is, amelyeket a törvény amúgy is nehéz helyzetbe hoz. Egy előírás ugyanis nem teszi lehetővé, hogy alkalmazottat foglalkoztassanak az éjjel-nappalikban, ami miatt felmerül a kérdés, hogyan szolgálják ki a vevőket, ha éppen nincs gyerekük, vagy egyikük se szeretne eladó lenni. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára, Dávid Ferenc attól tart, hogy ez a szabályozás egyenesen rákényszeríti a kiskereskedőket a feketefoglalkoztatásra.

Az önkormányzatok is szigoríthatnak: a XVIII. kerületben ezt már meg is tették: ott eddig csak éjjel 11 óra és reggel 6 óra között volt nyitvatartási tilalom, és ez alól is felmentést kaptak azok az ingatlanok, amelyeknek 50 méteres körzetében nem volt lakóház.

Nemcsak kényelmetlenebb, drágább is lehet

Március 15-étől azonban az új rendelet alapján már este 10 órától életbe lép az általános tilalom, ami alól a belsőbb utcákban már nincs kivétel, csupán néhány főútvonalon (az Üllőin, a Gyömrőin, a Nagykőrösin, a Királyhágó és a Nemes utcában). Pontosabban egy kivétel a főútvonalakon kívül is van: a pékségek, ám a törvényi lehetőséget az ő esetükben is megkurtítják egy-egy órával, mert nem nyithatnak ki már 5, hanem csak 6 órakor – derül ki a cikkből.

Dávid Ferenc azt is kiemelte, hogy mindez az árakon is meglátszik majd. Hiszen ha túlságosan leszűkül a nyitva tartó boltok száma, akkor a preferált üzletek egekbe emelhetik az árakat, a vevőknek pedig nem lesz más választásuk, és kénytelen-kelletlen a drága portékát is a kosarukba teszik – magyarázta.

További káros hatásai lehetnek az új szabályozásnak, például kisvállalkozások mennek tönkre, alkalmazottakat bocsátanak el, turisták maradnak kiszolgálás nélkül, eddig nonstop üzletek éjszaka kénytelenek lesznek bezárni, és a hosszú sorban állás miatt szombaton még inkább a nagyobb boltokba mennek majd a vevők – idézte a lap az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkárát, Vámos Györgyöt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik