Gazdaság

Vasárnapi zárva tartás: a Tesco és az Auchan nem állt be a népszavazás mögé

A nemzetközi láncokat is tömörítő Országos Kereskedelmi Szövetség szerint az a vasárnapi pihenőnap kérdése túlságosan pártpolitikai kérdéssé vált, így elutasították a VOSZ kérését – írja a Napi Gazdaság.

A Tesco és az Auchan nem kívántak nyilatkozni az ügyben, helyettük az Országos Kereskedelmi Szövetséget (OKSZ) jelölték meg illetékesként. Vámos György, az OKSZ főtitkára a Napi Gazdaságnak megírta, hogy elutasították a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) megkeresését. Az OKSZ tagjai úgy látják, hogy mára részben pártpolitikai üggyé is vált a vasárnapi zárva tartás kérdése, ezért a tagvállalkozásoknak az az egységes állásfoglalásuk, hogy a pártpolitikai jellegű lépésektől távol tartják magukat.

A magyar tulajdonban lévő üzletláncok – a Reál, a Coop és a CBA – kezdettől fogva a vasárnapi nyitva tartás korlátozása mellett foglaltak állást.

A Napi Gazdaság szerint a VOSZ arra kérte a nemzetközi áruházláncokat, hogy csatlakozzanak a vasárnapi zárva tartás ellen szervezett népszavazáshoz, illetve az ezzel kapcsolatban tervezett médiakampányhoz. Dávid Ferenc, a szervezet főtitkára elismerte, hogy az üzletláncoktól nem kapták meg a remélt támogatást, ugyanakkor hozzátette, hogy az érintettek a VOSZ tagjai, így közvetve mégis támogatják őket.

Szatmáry Kristóf, a Miniszterelnökség kereskedelempolitikával foglalkozó miniszteri biztosa szerint a Demján Sándor vezette VOSZ átlépett egy határt és szakmai vita helyett politikai csatározásba kezdett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik