Gazdaság

Manna ABC: lesznek elbocsátások, boltbezárások

A Manna-Roni cégcsoport vezetője pénteki sajtótájékoztatóján baklövésnek nevezte az éjszakai nyitvatartás korlátozását. Súlyos következmények jöhetnek.

A cégcsoport jelenleg összesen 25 üzlettel rendelkezik Budapest belvárosában, de ezekből a mácius 15-én életbe lépő törvény alapján mindössze 9 tarthat nyitva vasárnap is – írja a hvg.hu. A két legnagyobb non-stop élelmiszerüzlet-hlózat összesen 300 főt foglalkoztat, előzetes becsléseik szerint a korlátozás miatt 75 munkatársuk kerülhet utcára.

A Manna-Roni csoport napi 37 ezer fős forgalomából 9 ezer az éjszakai időszakra esik, a korlátozás miatt 20 százalékos visszaeséssel számolnak, ami pénzügyileg érzékenyen fogja érinteni a vállalkozásokat.

Nem volt egyeztetés

Papp András sajtótájékoztatóján elmondta: az ájszakai nyitvatartás korlátozása baklövés, amelyet – a kormányzati kommunikációval szemben – semmilyen szakmai egyeztetés nem előzött meg. Hozzátette: az átgondolatlanságot mutatja az is, a hogy a vásárlók többsége nem istudott arról, hogy a törvény az éjszaki nyitvatartást is korlátozza.

Papp úgy tudja: Spar az OMW-vel, a Tesco pedig a Shellel tervez együttműködést, mivel a benzinkutak mentesülnek a korlátozás alól, néhány hipermarket pedig pályaudvarokon nyitna üzleteket, a Manna-Roni csoport számára ez financiális okoból nem járható út. A cég képviselője szerint a Tescot vagy az Auchant aligha fogja megviselni az új rendelkezés, a kiskereskedők viszont megszenvedhetik azt, néhányan be is zárhatják boltjukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik