Gazdaság

Bevásárolná magát az állam az Elműbe

elmű (elmű)
elmű (elmű)

Úgy tudni, 49 százalékos részt szeretnének vásárolni az RWE-től, és nemcsak a szolgáltatói cégekben, hanem az elosztóhálózatban is pozíciót szereznének.

A magyar állam 49 százalékos részesedést vásárolna az Elmű-Émász csoportban – értesült a Világgazdaság az ügyhöz közeli forrásból. Az erre vonatkozó bejelentés a lap szerint a napokban várható. Az ügylet során nemcsak a szolgáltató cégekben, hanem az üzletrész által képviselt eszközökben, így például az elosztó-hálózatban is pozíciót szerezne az állam. A 49 százalékot a csoportban résztulajdonos RWE-től vásárolnák meg, akinek jelenleg 55,25 százalékos tulajdonrésze van az Elműben.

A lépés egybeesik azzal az állami szándékkal, hogy ki kell választani egy egyetemes áramszolgáltatót a majdani állami egyetemes áramszolgáltatás alapjául. Németh Lászlóné államtitkár már jelezte, hogy több lehetséges partnerrel is egyeztetnek. Az Első Nemzeti Közműszolgáltató alá tartozó áramszolgáltató egyébként 2016 január 1-jén, kedvező esetben előbb kezdené meg a működését. Ha valóban az Elmű-Émász párossal indítva épül ki az állami áramszolgáltatás, akkor annak rögtön 2,1 millió háztartási ügyfele lenne – írta a lap.

A német RWE egyébként már többször jelezte, hogy megfelelő pénzért kiszáll magyarországi érdekeltségeiből.

Az Első Nemzeti Közműszolgáltatónál a cégbírósági bejegyzés már folyamatban van; a szolgáltatás megkezdése az energiahivatal engedélyétől függ, amely március végére várható – mondta pár napja Némethné.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik