Pénzügy
Németh Lászlóné (németh lászlóné, )

Némethné: indul a nemzeti közműszolgáltató

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2015. 02. 18. 13:27

A cégbírósági bejegyzés már folyamatban van; a szolgáltatás megkezdése az energiahivatal engedélyétől függ, amely március végére várható.

Korábban a témában:

Tényleg olcsóbb lesz a gáz?

Elindul az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. márciusban, a cégbírósági bejegyzés folyamatban van; a szolgáltatás megkezdése az energiahivatal engedélyétől függ, amely március végére várható – jelentette be Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár elmondta: a Magyar Fejlesztési Bank az elmúlt héten benyújtotta a cégbírósághoz azokat a dokumentumokat, amelyek a közműszolgáltató bejegyzéséhez szükségesek.
Az ENKSZ tavasszal a földgázellátásban kezdi meg a lakossági szolgáltatást, a Főgáz bázisán, de a cég tevékenységét az egész országra kiterjesztik – közölte az államtitkár.

Németh Lászlóné a sajtótájékoztatón bemutatta a nemzeti közműszolgáltató vezérigazgatóját, Horváth Péter Jánost, aki eddig az MVM Magyar Villamos Művek gázüzletágának vezetője volt.

Állami rezsihódítás

A cég feladata, hogy kialakítsa az állami közműszolgáltatások rendszerét a földgáz, a villamos energia és a távhő területén. Az államtitkár a hatékony és olcsó szolgáltatást hangsúlyozva kiemelte a Magyar Posta és a díjbeszedő bekapcsolását a szolgáltatási láncba.

Folyamatban van az állami tulajdonú Főgáz Zrt. tevékenységi körének kiterjesztése országos szintűre, így a lakossági gázszolgáltatás hamarosan az egész ország területén elérhetővé válik a fogyasztók számára – mondta.
Ismertette azt is: az ügyfélszolgálati pontok a Főgáz ismert ügyfélszolgálatai mellett a posta kirendeltségein nyílnak meg.

Még folyik az a vizsgálat, amely alapján kijelölik azokat a helyeket, ahol várják majd a szerződni kívánó ügyfeleket.

Az államtitkár utalt arra is, hogy a posta és a díjbeszedő nyújtotta lehetőségek kihasználása ésszerű együttműködést tesz lehetővé, a fogyasztók számára pedig kényelmes, egyablakos ügyintézést biztosít.

A későbbiek során bekapcsolják az egyablakos ügyfélkiszolgálásba a kormányablakokat is, hogy a lakosság még kényelmesebben intézhesse az állami közműszolgáltatással kapcsolatos minden ügyét.

Nincsenek profitelvárások 

Németh Lászlóné kiemelte: a nonprofit alapon működő nemzeti közszolgáltatás azt jelenti, hogy nem profitérdekeltségből tesznek meg lépéseket, nincsenek olyan kitűzött profitelvárások, mint a külföldi részvényeseknél.

Az ellátásbiztonságot és a fogyasztók érdekeit tartják szem előtt, a takarékos működésből és az állami infrastruktúrák bekapcsolásából adódó megtakarítást pedig a további rezsicsökkentés lehetőségének biztosítására, illetve fejlesztésre, szolgáltatás-bővítésre fordítják majd – hangsúlyozta az államtitkár.

Ugyanakkor piaci feltételek mellett jelennek meg a piacon, mert minden érvényes hazai és uniós szabályozást be fog tartani a közműszolgáltató – tette hozzá.

És így tovább

Az államtitkár kitért arra is, hogy a második lépcsőben az áramszolgáltatási piacra lép be a nemzeti közműszolgáltató. Ennek érdekében intenzív tárgyalásokat folytat a kormány az MFB bekapcsolásával a piac több szereplőjével. Az áramszolgáltatást 2016-ban mindenképpen el tudja kezdeni az ENKSZ, de nem kizárt a 2015-ös kezdés sem – hangsúlyozta Németh Lászlóné.

A harmadik a távhőszolgáltatás lesz, itt még sok feladat áll a kormányzati szereplők előtt.

A nemzeti közműszolgáltató a következő 2-3 évben fogja elnyerni azt a működési formát és azt az üzemméretet, amely biztosítani fogja az optimális hatékonyságot – összegezte az államtitkár.

Tartósan megfizethető lesz, ígérik

Horváth Péter János, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. vezérigazgatója elmondta: új fejezet kezdődik a hazai közműszolgáltatásban, az átalakulás a fogyasztóknak tartósan megfizethető szolgáltatásokat biztosít majd. A folyamat a rezsicsökkentéssel kezdődött, majd tartóssá tételének igényével folytatódott, és most megkezdődött a megvalósítás fázisa – hangsúlyozta.

A vezérigazgató ismertette: korábban több mint 20 évig dolgozott a Mol Csoportnál különböző vezető beosztásokban, 2010-től az energiahivatalt vezette, majd az elmúlt 20 hónapban az MVM Magyar Villamos Művek gázüzletágának vezetője volt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.