Gazdaság

Orbán vejének kikötője: megszólalt az ÁSZ

Az ellenzék továbbra is kritizálja a keszthelyi kikötő eladását, ami szerintük Orbán Viktor vejének, Tiborcz István vállalkozásának kedvezett. Az ügy kapcsán az Állami Számvevőszék közölte: a belső ellenőrzés vagy a kormányzat ágazati ellenőrzésének elmaradása esetén önmagában kevés az ÁSZ, a többi ellenőrzést legfeljebb csak kiegészíthetik.

Szerdán jelezte Ruzsics Ferenc (Fidesz-KDNP) keszthelyi polgármester, hogy a kikötőeladás ügyében a “rágalmak mielőbbi eloszlatása” érdekében vizsgálatot kezdeményez az Állami Számvevőszéknél (erre a kikötő tulajdonjogát megszerző cég kérte), valamint az ügyészségtől is teljes körű ellenőrzést indítványoz, és új vizsgálatot kér a kormányhivatalnál is – írja az MTI.

A keszthelyi önkormányzat kikötőüzemeltető cége opciós joggal vásárolhatta meg tavaly a város kikötőjét a Balatoni Hajózási Zrt.-től. Ezt követően 7 millió forintért – 22,8 millió forintos adóssággal – eladták a céget a Nyugati-Medence Kikötőfejlesztő Kft.-nek, így már az új tulajdonban lévő cég fizetett 330 millió forintot a kikötő épületeiért, eszközeiért, valamint a kikötői jogért a Balatoni Hajózási Zrt.-nek. Korábban az önkormányzat közleményben hivatkozott arra, hogy a Zala megyei kormányhivatal szerint törvényes volt a cég eladását megalapozó döntés.

A polgármester szavaira reagált pénteken az ÁSZ. Eszerint ők nem helyettesítik az adott szervezet belső ellenőrzését, ugyanis a közpénzügyek ellenőrzését Magyarországon összehangolt, egymásra épülő elemekből álló rendszer biztosítja, amelynek az első ellenőrzési “védelmi vonala” az egyes intézmények, illetve önkormányzatok belső kontrollrendszere. A második vonal az ágazati kormányzati ellenőrzés, majd harmadik ellenőrzési védelmi vonalként működik a külső független audit, a számvevőszéki ellenőrzés, melyeket szigorú szabályok alapján utólagosan végzik.

A város kormánypárti többségét korábban felszólította az Együtt, hogy hozzák nyilvánosságra a döntést megalapozó zárt ülésen elfogadott dokumentumokat. Szerintük a helyi kikötő “Orbán Viktor családja tulajdonába és kezelésébe” került. Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke korrupciós ügynek nevezte, hogy míg 2009-ben mintegy félmilliárd forintért próbálták eladni a keszthelyi kikötőt, végül a közelmúltban “alig 300 millió forintért juttatták el Orbán Viktor családi érdekeltségébe”. A PM szerint szándékosan kerülték ki a pályáztatást, ezzel kedvezve Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak és társainak kikötővásárlás ügyében, a párt az ügyészséghez fordul.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik