Gazdaság

Megszavazták a negatív kamatot

kamat (százalék, )
kamat (százalék, )

A módosítás a nem természetes személy betétesek esetében lehetővé teszi a pénzintézetnek a negatív kamat kikötését.

Az Országgyűlés módosított pár törvényt, amelyek a fogyasztói kölcsönszerződésekkel kapcsolatosak. A legfontosabb módosítás, hogy jogilag is lehetővé tették a negatív kamat kikötését nem természetes személy betétesek esetén a pénztartozásoknál. Erre azért volt szükség, mert a nemzetközi pénzügyi intézmények gyakorlata is ez.

A pénzkölcsönöknél a kamatfeltételek változása esetén előfordulhat, hogy a kikötött vagy alkalmazott referencia-kamatláb 0 százalékossá vagy negatív előjelűvé válik. A jogszabály a Ptk. hatálybalépésekor fennálló jogviszonyból eredő pénztartozások tekintetében a kamatozás negatív előjelűvé válása esetén legalább 0.01 százalékos kamatot tekint kikötöttnek, illetve irányadónak. Ezt a rendelkezést az olyan pénztartozásokra is alkalmazni kell, amelyek ugyan már a Ptk. alapján létrejött jogviszonyokból származnak, de a kamatfeltételek tekintetében ugyanilyen helyzet állt elő.

E mellett módosították az elszámolási törvénynek a közérdekű keresettel indított perekre vonatkozó szabályait. Mostantól a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vizsgálhatja meg a pénzügyi intézmények általános szerződési feltételeit, és amennyiben egyes kikötéseket tisztességtelennek talál, közérdekű keresettel pert indíthat a tisztességtelenség megállapítására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik