Gazdaság

Így titkolóznak a Vargáék a büdzsével

koltsegvetes(210x140).jpg (költségvetési tervezet)
koltsegvetes(210x140).jpg (költségvetési tervezet)

A legátláthatatlanabb költségvetés az Európai Unióban a magyar. A fejlődő országok középmezőnyének megfelelő szinten vagyunk ebből a szempontból.

A magyar költségvetés a legátláthatatlanabb a EU-ban. Ennél is lehangolóbb, hogy Törökország vagy Oroszország is messze megelőz minket ebben az összevetésben – írta a Napi.hu az International Budget Partnership nevű átfogó felmérésre hivatkozva, melyet kétévente készítenek el.

Magyarország legutóbbi, 2013-as Open Budget Indexe (OBI) 40 pont lett – ami a legrosszabb volt az akkori EU-ban, Horvátország kapott 39 és Macedónia 35 pontot. (Az értékelésben minél magasabb pontszámot ér el egy ország, annál átláthatóbb a költségvetés.)

Az orosz index 74 pontos volt, míg Németország 71, Franciaország 83, Nagy-Britannia 88 pontot kapott.
Az index elkészítése hosszas számításokat igényel – ezért publikálják ezt az indexet kétévente. A legmagasabb pontszámot Új-Zéland kapta (93 pont), míg a legalacsonyabbat Algéria és Egyiptom (13 pont).

Magyarország a 30, jellemzően fejlődő ország között a középmezőnybe tartozik. Ennek oka többek között, hogy számos hiányosság kísérte a büdzsé elkészítését, a szövege bürokratikus, nehezen értelmezhető és alapvető adatokat titkol a kormány.

Ha kíváncsi, mik ezek, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik