Gazdaság

Ennyivel több adót facsart ki belőlünk a kormány

adobevallas(210x140).jpg (adóbevallás)
adobevallas(210x140).jpg (adóbevallás)

A költségvetés bevételei szépen, 7,2 százalékkal híztak tavaly. Ezen belül a lakosság adóbefizetései mintegy százmilliárd forinttal emelkedtek.

Idén viszont

A gazdasági növekedés az előzetes becslések szerint 3 százalék feletti lehetett a tervezett 2 százalékkal szemben 2014-ben Magyarországon, és ez segítette a költségvetés bevételi oldalának növekedését is.
S mint már írtunk róla, a hiány is jóval kevesebb lett az NGM adatai szerint, mint a 2013-as évben.

A Napi.hu azt nézte meg, hogy milyen adókból jött össze a legtöbb pluszbevétel.

A cégek 13,2 százalékkal fizettek több adót

Összesen 1305 milliárd forint folyt be a vállalkozásoktól az államkasszába, 152 milliárd forinttal több, mint az előző évben. A plusz egy része a társasági adóból jött be, ami növekvő jövedelmezőségre utal.
A legnagyobb növekményt azonban az e-útdíjnál könyvelhették el, amiből 128 milliárd forint folyt be, 90 milliárddal több, mint az előző, bevezető évben.

A lakosságtól is több adót szedtek be

99,5 milliárd forinttal nőtt a lakossági adóbefizetés is, és szokás szerint meghaladva a céges adóbefizetéseket 1753 milliárd forintot tett ki.

A lakossági adóbefizetés növekedése mögött egyrészt a bérnövekedést kell keresni, másrészt pedig jelentősen, 12 százalékkal emelkedett az illetékbefizetés is.

Ezen belül a fogyasztási típusú adókból (áfa és társai) 6 százalékkal több, 4336 milliárd forint érkezett az államkasszába. A lap szerint az áfabevételek 226 milliárd forintos növekedése nemcsak a lakosság többletfogyasztásából, többletterheléséből fakad, hanem a gazdaság fehéredése is szerepet játszik benne.

Ha kíváncsi, milyen adóból fizettünk még többet, és mennyivel, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik