Gazdaság
epitoipar(210x140).jpg (építőipar, )

Az útépítések miatt szárnyalt még az építőipar

Októberben 15,8 százalékkal emelkedett a termelés mennyisége. Az épületek építése már visszaesőben volt.

Korábban a témában:

Októberben az építőipar termelése kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel kiigazítva egyaránt 15,8 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Az épületek építményfőcsoportban a termelés 6,5 százalékkal csökkent, míg az egyéb építmények esetében 35,2 százalékkal nőtt.

Szezonálisan és munkanappal kiigazítva az októberi termelés volumene 3,9 százalékkal magasabb volt a szeptemberinél. Az év első tíz hónapjában a termelés 17,8 százalékkal bővült 2013 azonos időszakához mérten – állt a KSH legfrisebb jelentésében.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Októberben a két építményfőcsoport változatlan áron számolt termelése eltérően alakult: az épületeké 6,5 százalékkal csökkent, míg az egyéb építményeké 35,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az egyéb építmények építésének jelentős növekedése a korábbi hónapokhoz hasonlóan az ország több területén folyó útépítési, vasút-felújítási munkákkal, valamint közműfejlesztésekkel függött össze. A szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építése ágazat termelése 3,4 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 4,4 százalékkal emelkedett 2014. szeptemberhez viszonyítva.

Az épületek építése lejtmenetben

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése (az épületépítési projekt szervezése és az épületek szerkezetépítése) októberben 7,8 százalékkal elmaradt a 2013. azonos időszakitól. Az egyéb építmények ágazat termelése 42,3, míg az építőipari termelés több mint 40%-át adó speciális szaképítés ágazaté 7,3 százalékkal nőtt tavaly októberhez képest.

A 2014 októberében kötött új szerződések volumene 26,7 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 5,4, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződéseké 34,1 százalékkal maradt el a 2013. októberitől.

Már kevesebb az új szerződés

Az új szerződések elmúlt hónapokban megfigyelt visszaesése ellenére az építőipari vállalkozások 2014. október végi szerződésállományának volumene még mindig 10,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 10,9 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 16,8 százalékkal magasabb volt, mint 2013. október végén.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.