Gazdaság

Elveszhet az uniós pénzek egy része

A kormány lemaradásban van a lehívással, így ha nem tudják felpörgetni a folyamatot, Magyarország forrásoktól eshet el.

Martonyi János külügyminiszter az Euronews-nak beszélt arról, Magyarország miért nem tudta jobban kihasználni az Európai Unió kínálta lehetőségeket. Ha összevetjük az elmúlt tíz év eredményeit a többi kelet-közép-európai ország sikereivel, akkor nem állunk az élen – ismerte el.

Ennek szerinte az az oka, hogy első hat év kudarcait (szocialista kormányzás), nem igazán lehetett korrigálni néhány év alatt (Fidesz kormányzás).

Öt százalék biztosan ugrott, de lehet, hogy több is

Valószínű, hogy a 2015-ig lehívható támogatások öt százalékát már nem tudja megszerezni Magyarország.Ez az 5 százalék persze nem tűnik olyan vészesnek, megfelel az európai átlagnak. De csak akkor ússzuk meg ennyivel, ha a tavalyi gyorsítást az idén és jövőre is tartani tudják a pénzfelhasználásban – említette meg a Napi.hu.

És itt jön az, hogy elterjedt a híre, ideiglenesen nem utal Brüsszel, mert az átalakított magyar pénzelosztó rendszert átláthatatlannak tartja. Aztán kiderült, ha nem is fagytak be a pénzcsapok, akkor is megint magyarázkodnunk kell. Meg új számlát egyelőre nem küldhetünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik