Gazdaság

MKIK: átlagosan napi 50 élelmiszerbolt zár be

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elemzése szerint Magyarországon túltelített az élelmiszerkereskedelmi piac, a bezárások folytatódnak.

A kamara adatai szerint 2013-ban az élelmiszerkereskedelemben 16 098 új üzletet nyitottak, 20 874-et zártak be, 2014. első félévében pedig 7899 új boltot létesítettek és 9462 egységet szüntettek meg.

Úgy becsülik, hogy a jövőben is nagyszámú élelmiszerkereskedelmi bolt megszűnésével lehet számolni, ami egyaránt érinti a hazai és a multinacionális láncokat, kereskedőket.

Az MKIK úgy látja, a boltmegszűnés a hazai élelmiszerkereskedőket hatványozottabban fogja érinteni, tekintettel a jelenleg is meglévő versenyhátrányukra a multinacionális cégekhez képest.

Szerintük ilyen versenyelőny a kedvezőbb méretgazdaságosságukból származó 5-10 százalékos árelőny, illetve az, hogy élni tudnak a beruházási és fejlesztési adókedvezménnyel. Utóbbiból olyan kényelmi szolgáltatást – például buszjáratok indítását – tudnak finanszírozni, amely növeli a hazai kereskedők versenyhátrányát.

Az egy nézetméterre jutó bolti alkalmazotti létszám jelentősen alacsonyabb a Magyarországon működő nemzetközi élelmiszerkereskedelmi nagyvállalatoknál, nem elhanyagolható szempont, hogy a multinacionális kereskedelmi láncok tevékenysége a belvárosi kisüzletek megszűnéséhez vezetett – hívja fel a kamara a figyelmet a piaci hatásokat elemezve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik